BYGG

– Må lære veibygging av Polen

BYGGER VEI: På seks år bygger Polen 2500 kilometer ekspress- og motorveier frem til 2013. (Illustrasjonsfoto)
BYGGER VEI: På seks år bygger Polen 2500 kilometer ekspress- og motorveier frem til 2013. (Illustrasjonsfoto) Bilde: iStockphoto
Truls Tunmo
19. aug. 2010 - 14:18

– Vi har mye å lære av Polen, sier FrPs Bård Hoksrud på telefon fra Krakow til Teknisk Ukeblad.

Han er på studietur i den polske byen sammen med andre av FrPs ledende transportpolitikere. Målet er å se hvordan Polen effektivt bygger motorveier i stor skala.



Imponert

FrP-politikerne har hatt møter med både polske veimyndigheter og entreprenører.

Hoksrud, som er 2. nestleder i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, er veldig imponert over det man får til i Polen.



20 ganger mer

– Ap, SV og Sp bygger nesten ikke motorveier i Norge, og vil faktisk bare bygge to mil ny motorvei i året de neste ti årene. Polen har verken olje eller gass, men bygger likevel 20 ganger så mye motorvei hvert år. Fra 2007 til 2013 bygger de altså 2500 kilometer motor- og ekspressvei, sier Hoksrud.



Strenge miljøkrav

Strenge miljøkrav, dårlige grunnforhold og andre faktorer gjør at det er nesten like dyrt å bygge motorvei i Polen som i Norge. Mens det koster litt over 100 millioner kroner per kilometer i Norge, koster motorvei i Polen 80 millioner kroner per kilometer. Hoksrud mener man bør kunne bygge like billig i Norge.



– Bindene transportplan

– Mens man i Norge har en transportplan som ikke blir fulgt, følger Polen sin bindende femårige transportplan der det legges til rette for å bygge lange parseller av gangen.

Hvis Norge følger Polens eksempel, vil det bli vesentlig billigere å bygge i Norge.

Det er også verdt å merke seg at det nesten ikke kreves inn bompenger i Polen, sier Hoksrud.



Interesse for Norge

Gjennom møtevirksomhet i Polen har Hoksrud kartlagt at det finnes store, internasjonale entreprenører som ser på Norge som et interessant marked for veibygging dersom det legges til rette for større utbygging av motorveier enn bare to mil i året.



– Tror vi er best

– Det har vært interessant å se nye motorveiparseller her i Polen.

Hjemme i Norge tror vi ofte at vi vet best, men ved å besøke andre steder ser vi ofte at det finnes land som er langt flinkere enn oss også på dette området, sier Hoksrud.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.