IKT

Lysbomben fra Fredrikstad

4. okt. 2001 - 22:52

– Selv om vi er størst i verden har vi stor tro på at vi klarer å øke markesandelen vår enda mer, sier produktsjef i InFocus Anders Løkke. Vi har et teknologisk forsprang det ikke er lett for konkurrentene å ta igjen.

Projektormarkedet er et lyspunkt i et ellers trist IT-marked. I fjor ble det omsatt for 38 milliarder kroner og markedet neste år ventes å øke til 53 milliarder. Ingen ting tyder på at veksten vil avta. Enda har bare 10 prosent av alle møterom projektorer og hjemmemarkedet har bare så vidt begynt å røre på seg, og det kan bli stort.

InFocus har valgt å fordele utviklingen av de to dominerende projektorteknologiene på hver sitt sted. Fabrikken i Fredrikstad er valgt ut for å lede utviklingen av LCD-baserte maskiner, mens utviklingen av DLP, eller mikrospeil, vil foregå i Wilsonville i Oregon.

Lysbombe

Den nye C300-projektoren som er utviklet og produsert ved InFokus i Fredrikstad skiller seg ut fra de modellene som har vært vanlige til i dag. Med en lysstyrke på 3000 ANSI lumen klarer den å belyse meget store lerreter uten at dagslys blir noe problem. I tillegg kan den skilte med et kontrastforhold på hele 800 til 1.

For å få så mye lys ut av den nye projektoren har ingeniørene i Fredrikstad tatt i bruk en ny 270 watt lampe som nettopp er blitt tilgjengelig. I tillegg til lampen er hele lysgangen optimalisert for å minke tapene. De er alltid betydelige når lyset skal pumpes gjennom polarisatorer, fargefiltre og andre elementer som legger belag på fotonene.

C300-projektoren er basert på tre polysilisium-displayer, hver omtrent så stor som et lysbilde. Det er mye større enn i de billige modellene og bidrar kraftig til lysstyrken. Den nye modellen vil koste 75 900 kroner.

En annen nyhet fra InFokus er LP530. Som storebror C300 har den en innebygget videoprosessor og bruker den nye 270 wattslampen. Prismessig legger den seg i et segment som til nå er dominert av modeller med en lysstyrke på i overkant av 1000 ANSI lumen, men denne klarer hele 2000. Ikke like mye som C300, men siden prisen er i underkant av 50 000 kroner, burde den bli en storselger.

Videorevolusjon

I dag viser undersøkelser at 90 prosent av projektorerbruken går med til å vise PowerPoint-presentasjoner. Det kommer til å endre seg tror InFocus. I fremtiden blir video viktigere. Dessverre er video mye vanskeligere å gjengi med god kvalitet enn et datasignal. Det som ser bra ut på en liten TV-skjerm bli heller dårlig når svakhetene blåses opp på et stort lerret. Et videosignal, slik som TV eller DVD, er i den europeiske PAL-standarden fordelt på 625 linjer hvorav 576 er synlige.

Disse linjene deles i to og vises hver for seg. I det ene bildet vises linje 1,3,5,7, osv og i det andre linjene 2,4,6,8,osv. Hadde alle linjene blitt vist etter hverandre ville alt vært såre vel, men slik det er nå skaper dette prinsippet, som kalles for interlaced (flettet sammen) problemer.

De nye toppmodellene, C300 og LP 530, fra InFocus er de første modellene på markedet som har innebygget en spesialprosessor for å forbedre gjengivelse av video. Den setter sammen et såkalt deinterlaced signal fra en vanlig videokilde. Det gjør at linjene vises progressivt etter hverandre; 1,2,3,4, osv. Problemet er at dette må gjøres svært avansert, slik at en fotball, som farer gjennom bildet, ikke blir dratt ut i en avlang pølse. Det skjer i mange moderne TV-er som ikke har så avansert prosessering av bildet.

Videoprosessoren leter også etter kanter i bildet, som interpoleres spesielt, slik at uønskede effekter slik som sagtannmønser forsvinner.

Nettmaskiner

På samme måte som laserskrivere gjøres tilgjengelig i bedriftenes nettverk vil InFocus gjøre projektorene til aktive komponenter i nettverket. I første omgang vil det bety at de kan overvåkes i nettet akkurat som en hvilken som helst PC eller skriver.

– Kanskje den viktigste forskjellen er at projektorer i nettverket vil ligge under IT-avdelingen og følges opp aktivt. I dag er projektoren omtrent som et overheadapparat på inventarlista. Når det trengs en ny pære eller service er ansvaret uklart, sier Løkke

InFocus har utviklet et nettverksprogram som overvåker den enkelte projektor og viser status på bruken, lampens tilstand i tillegg til at kostnadene kan belastes de enkelte brukerne. Alle nye projektorer og eldre maskiner med en såkalt m-pluss kan bruke den nye funksjonen.

– Senere vil vi kunne hente innhold over nettet, sier Løkke. Det betyr at du ikke trenger å koble projektoren til en PC, og det åpner nye muligheter. Projektorer kan synkroniseres over Internett slik at den som presenterer noe i et fjernmøte, kan kontrollere projektorer i flere land samtidig.

De små projektorene som kommer fra InFocus vil i fremtiden få bygget inn trådløst nettverk som både kan administrere maskinen og overføre presentasjoner fra PC-en.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.