IT

Lys gjennom askeskyen

VENNER SEG TIL TANKEN: Askeskyen fra Island har fått næringslivet til å ta virtuelle møterom i bruk for alvor, forteller bransjen.
VENNER SEG TIL TANKEN: Askeskyen fra Island har fått næringslivet til å ta virtuelle møterom i bruk for alvor, forteller bransjen. Bilde: Scanpix/Tandberg
Leif Hamnes
21. apr. 2010 - 07:10

Der andre fortviler, representerer askefaste europeere en mulighet for aktører som Polycom og Cisco (nettopp fullført overtakelsen av Tandberg), samt deres partnere på tjenestesiden.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er blant de svært mange som de siste dagene har tydd til videokonferanseutstyr for å få jobben gjort.

Mulig gjennombrudd

– Det vi har sett i ly av askeproblemene, er at interessen øker og at flere vil låne utstyr og lokaler, sier administrerende direktør Jørgen Myrland i Cisco Norge.

Han mener flykaoset kan bli en katalysator for videokonferansebruken.

– Det er en etablert megatrend i bransjen at virtuelle møter, hvor video er én av teknologiene, brer om seg. Så langt registrerer vi ikke noe rush av nye kunder, denne situasjonen har tross alt bare vart siden forrige mandag. Men hvis dette bli varig, vil dette helt sikkert akselerere økningen. Våre partnere på forhandlersiden merker nok det økte trykket tydeligst, sier Myrland.

– Forsterker trenden

Og ganske riktig: Ateas administrerende direktør Steinar Sønsteby melder om at antall henvendelser har gått «fra flere i uka til flere om dagen».

– De siste tre-fire årene har det å fysisk forflytte ansatte, selv internt i en storby, gradvis blitt et anerkjent problem. Vi ser NSB-problemer, komplikasjoner rundt luftkvaliteten i Bergen, forsinkelser og køer i flytrafikken og andre hendelser i persontransporten. Bedriftslederne ser det samme og tenker sitt. Så kommer denne helt ekstraordinære situasjonen på toppen, sier Sønsteby.

Foreløpig merkes flykrisen tyngst i salgsstatistikken ved at eksisterende kunder utvider sine tjenester, men også pågangen fra nye kunder øker merkbart, opplyser han.

Polycom-partner Avikom registrerer mye av det samme.

– Kundene legger om møtekulturen, og har nå langt lavere terskel for å faktisk ta i bruk løsningene. Det vil slå ut positivt for oss også når flykrisen er over. Vi gjennomførte for eksempel i forrige uke to doktorgradsdisputaser ved Universitetet i Tromsø over videokonferanse, sier prosjektkoordinator i Avikom, Marie Smedsrød.

Har sett kriser før

Flemming Graversen, kanalsjef for Polycom Nord-Europa, har likevel ikke tro på at askeskyen over Island vil «endevende markedet», med mindre det skulle vare i månedsvis.

– Vi har sett kortvarige effekter før, med alt fra terrorfrykt i luftfarten til fugleinfluensa. Spørsmålet dukker opp hver gang: Blir dette gjennombruddet? Det vi derimot ser som er viktigere, er at alle disse hendelsene forsterker samme trend. På sikt vil det dessuten bli tydelig at de bedriftene som allerede har gjort investeringer på dette feltet, ikke ble så hardt berørt av askeskyen som andre, sier Flemming Graversen.

.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.