MOBIL

Lyntest: Sony Ericsson Xperia Arc

I dag fikk vi klå på Sony Ericssons kommende Android-flaggskip, Xperia Arc.

3. feb. 2011 - 18:13

PS! Full test av Sony Ericsson Xperia Arc finner du her!

Sony Ericsson viste allerede forrige måned frem det nyeste medlemmet i Xperia-familien, Xperia Arc. I dag fikk vi besøk av Sony Ericsson her i redaksjonen, slik at vi endelig fikk anledning til å prøve ut telefonen.

Slank og deilig

Det første som slår oss når vi holder telefonen i hånda er hvor lett den er. Med en tykkelse på knappe 8,7 mm og en vekt på 117 gram er dette en av de aller slankeste Android-telefonene på markedet.

SLANK: Xperia Arc er en av de slankeste Android-telefonene vi har prøvd, og får Optimus 2X (t.h.) til å fremstå som en dundre.

Sony Ericsson har også gjort seg flid med utformingen av telefonen. I likhet med de andre telefonene i Xperia-serien har den fått buede, diskrete linjer. Vi kan umulig være alene om å mene at dette er pene saker.

Flott skjerm

Fronten av telefonen domineres naturlig nok av skjermen, som har en størrelse på hele 4,2 tommer. Oppløsningen er 854 x 480 piksler.

Eksemplaret vi fikk prøve hadde et skarpt og klart bilde både i menyer og ved bilde- og filmvisning. Her må vi understreke at eksemplaret vi prøvde er en tidlig versjon, og at den endelige utgaven skal ha enda bedre bildekvalitet.

Og her kommer Sony til å spille en stor rolle. På samme måte som LG endelig bestemte seg for å utnytte ressursene på tvers av de forskjellige divisjonene sine, skal Sony Ericsson i større grad benytte seg av kompetansen Sony sitter på.



BRAVIA: Sony Ericssons toppmodeller får Bravia-teknologi. (Uskarphetene her skyldes for ordens skyld ikke annet enn en klønete fotograf)

Et konkret grep som blir gjort i den forbindelse, er at Bravia-merkenavnet skal på plass i produsentens mobiltelefoner. Arc er den første telefonen på det europeiske markedet som kommer med en såkalt "Bravia engine", som skal gi bedre og mer naturlige farger.

Endringer i UX

Sony Ericssons UX-menysystem har blitt flikket på i nyeste versjon. Her kan du blant annet klype med fingrene på startskjermen for å samle alle widgetene du kjører i et eget skjermbilde.



WIDGET-SAMLING: I nyeste versjon av UX kan du klype med fingrene på startskjermen for å få kjapp tilgang til alle Widgetene som kjører.

Sony Ericsson har spesielt lagt vekt på Timescape og Mediascape i menysystemet sitt. I nyeste versjon skal særlig Timescape være raskere og ha flere innstillingsmuligheter enn tidligere, slik at du har mer kontroll på hvilken informasjon du vil vise - og vel så viktig - hvilken informasjon du ikke vil vise.

Mediascape har på sin side blitt mer seksjonert enn før. Musikk, video og bilder har fått egne snarveier, i motsetning til tidligere da du måtte inn i Mediascapes "hovedmeny" for så å klikke deg videre inn på multimediesjangeren du var ute etter. På norsk kaller vi dette "færre trykk", noe som er en bra ting.

Ellers er menysystemet et av elementene i Arc som fremdeles er i tidlig utgave, så vi kan egentlig ikke si så mye mer her. Men ting ser ihvertfall lovende ut.

HDMI

Nokia startet en aldri så liten trend da de kjørte ut N8 med HDMI-utgang. Dette gjør at du kan koble mobilen til en TV med HDMI-inngang, og se videoklippene og bildene dine i full oppløsning.

BLIR DETTE STANDARDEN?: Sony Ericsson Arc har den samme HDMI-varianten som LG Optimus 2X, altså micro-HDMI.

Mens Nokia har mini-HDMI i N8, har Sony Ericsson gått for den samme utgangen som LG, altså micro-HDMI. 2-1 til denne standarden, med andre ord. 

Snasen maskinvare

SoC-en i Sony Ericsson Arc er den samme som står i HTCs Desire HD, altså Qualcomm MSM 8255. Denne har dedikert maskinvare for grafikken, noe som frigjør prosessorkraft til andre ting. Dette gjør at du i praksis har en langt raskere telefon enn fjorårets Xperia X10, til tross for at prosessoren klokker inn på samme hastighet, altså 1 GHz. Med 512 MB arbeidsminne i tillegg burde ting være temmelig tilrettelagt for en smidig brukeropplevelse.

Kameraet har også fått en del frekke oppgraderinger, blant annet muligheter for å kjøre blenderverdien helt ned til f.2.4. Med så åpen blender kan du ta bilder i rimelig mørke omgivelser uten å måtte ødelegge bildene med fotolys eller høy ISO-verdi.

Kameraet har ellers en bakbelyst sensortype kalt Exmor R. Vår kjære redaktør har tidligere gjort et forsøk på å forklare hva denne sensortypen er god for, med varierende hell.

Vi registrerer også at kameraet både starter lynraskt og er kvasst i avtrekket når du trykker på utløserknappen. Dette er et absolutt krav for en skikkelig kameratelefon, der et av de viktigste bruksområdene er å være kjapt klar til å ta et bilde om det skulle oppstå minneverdige situasjoner.

Vi fikk tydelig beskjed om at bildekvaliteten i Arc-eksemplaret vi prøvde ikke gjenspeiler kvaliteten vi vil få i den ferdige versjonen av telefonen. Vi dropper derfor både meninger og eksempelbilder på dette stadiet.

Blir det bra?

Det lille vi har sett av Sony Ericsson Arc til nå virker veldig lovende.

Sony Ericsson har tatt til seg kritikken de har fått for å henge etter på Android-fronten, noe de viser ved å lansere telefonen med den aller nyeste versjonen, altså 2.3 - og har lovet å være kjapt ute også med fremtidige oppdateringer.

Teknologisk sett henger telefonen også med i svingene, og har alt du kan forvente av en telefon i denne sjangeren. Med den samme maskinvareplattformen som HTC Desire HD er det heller ikke mangel på krutt under panseret - uten at vi har prøvd telefonen nok til å si noe smart om ytelsen.

Vi kan ikke helt se hvordan kombinasjonen av en lekker design, svær skjerm, sprek maskinvare og kjappe Android-oppdateringer kan slå feil. Prislappen vil mest sannsynlig havne et sted rundt 4500 kroner når telefonen kommer i butikk.

Alt dette kommer vi tilbake til når vi har et ferdig eksemplar av Arc å leke med litt nærmere våren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.