MOBIL

Lyntest av Sony Xperia S

Vi har sett på Sonys første smarttelefon.

10. jan. 2012 - 18:20
Vis mer

Mobili.no/Bergen: Det har lenge vært kjent at Sony Ericsson kvitter seg med Ericsson og blir hetende kun Sony fra sommeren av. I natt ble den første norgesaktuelle Sony-telefonen, Xperia S, lansert.

LES MER: Sony Xperia S er lansert

Allerede i dag fikk vi anledning til å kikke nærmere på godsaken, og vi kan starte med å si at vi gleder oss til den kommer i butikkhyllene en gang i løpet av mars.

NB! Som du ser på bildene har Xperia S-varianten vi testet fremdeles Sony Ericsson-logo. Dette er fordi det er snakk om en tidlig utgave av telefonen.

Lyntest av Sony Xperia S

Sony Xperia S er altså den første telefonen som kun har Sony-logo, og for å markere et såpass stort steg er det på sin plass med kvasse spesifikasjoner. Dette er den første Xperia-telefonen med dobbeltkjerneprosessor.

Android 2.3 - midlertidig

Som du kanskje allerede vet vil ikke Xperia S ha Android 4.0 når den kommer i butikkene, men kjører istedenfor på Android 2.3 (versjonen vi har sett på har versjon 2.3.7).

Ventetiden skal imidlertid ikke være uholdbar, og Xperia S skal etter planen få Android 4.0 kort tid etter lansering. Sony Ericsson beviste i fjor at de er i stand til å være svært raskt ute med nye Android-versjoner, så vi ser ingen grunn til å tvile på at denne informasjonen stemmer.

Qualcomm-kraft

Systembrikken i godsaken er en Qualcomm MSM8260-brikke, noe som innebærer at du får en klokkehastighet på 1,5 GHz per kjerne og den kapable grafikkbrikken Adreno 220.

I tillegg får du 1 GB arbeidsminne å leke deg med, så her er det nok kraft til å gi denne telefonen lang levetid.

Svært kjapp i vendingen

I bruk er telefonen svært responsiv, og den soleklart kjappeste Xperia-modellen vi har prøvd.

Den reagerer lynraskt både når du navigerer i menyer eller starter funksjoner, og nettsider lastes også kjapt.

Her merker du altså at det er krutt under panseret.



Eksemplaret vi har sett på har fremdeles Sony Ericsson-logo, men denne skal altså bort.



Telefonen får veldig bra score i Browsermark, som måler nettleserytelsen. Vær obs på at resultatene nok vil være bedre i den endelige versjonen.



Xperia S er den første Xperia-modellen med dobbeltkjerneprosessor.

Det er imidlertid mye mer snacks enn doble prosessorkjerner og sterk grafikkbrikker her.

HD-skjerm



Xperia S har fått en vanvittig skjermoppløsning.

Skjermen starter et nytt kapittel i Xperia-boken. Denne har en oppløsning på hele 1280 x 720 piksler, altså det samme som Samsung Galaxy Nexus. Skjermstørrelsen er på 4,3 tommer, noe som gir svært høy pikseltetthet.

Dette betyr ikke bare at du kan se film i skikkelig 720p-oppløsning, det gjør også at telefonen fungerer ypperlig til surfing, da du uten problemer kan lese liten tekst på nettsider som ikke er mobiltilpasset.

Med Sonys Bravia-teknologi på plass får du også aktiv fargeforbedring når du ser på multimedieinnhold som bilder og video.



Xperia S har en av de beste skjermene vi har sett.

Det ripesikre glasset foran skjermen ligger også helt inntil selve skjermpanelet, noe som gjør at du ikke får denne irriterende "reflekseffekten" som dukker opp på enkelte telefoner. Det gir også en finfin innsynsvinkel.



Skjermen har så godt som 180 graders innsynsvinkel.

Skjermen er alt i alt noe av det beste vi har sett. Her får du høy oppløsning, bra innsynsvinkel, flotte farger og den er i tillegg responsiv.

NFC klar til bruk



Du får med to av disse NFC-etikettene i esken.

Xperia S har også NFC, og med denne telefonen får du faktisk vettuge bruksområder fra første stund.

Det følger nemlig med to såkalte "smarttags", som altså er NFC-etiketter, i esken. Disse har hver sin unike ID, og du kan stille inn telefonen til å utføre spesifikke kommandoer når den kommer i kontakt med hver av dem.



NFC-funksjonaliteten er på plass i innstillingsmenyen.

Dette betyr at du for eksempel kan stille inn telefonen til å starte musikkspilleren når den kommer i kontakt med en slik brikke, og feste denne ved ytterdøren. Hver gang du går ut sveiper du telefonen mot etiketten, så er musikken i gang. Den andre etiketten kan du for eksempel ha i bilen for å automatisk aktivere Bluetooth-tilkoblingen.

Vi liker at Sony tenker lenger enn spesifikasjonsarket og gjør en aktiv innsats for å få folk til å faktisk bruke teknologien de er i besittelse av.

Kvasst kamera

Xperia S har fått et svært lovende kamera. Her er det brukt den samme sensortypen som i fjorårets toppmodell Xperia Arc, altså Exmor R. Maksoppløsningen har imidlertid økt til 12 megapiksler siden sist, om du ser behovet for å ta bilder i denne størrelsen.

Uansett, vi vet at Sony vet hva de driver med når de lager optikk, så vi har store forhåpninger til bildekvaliteten her.

Med doble prosessorkjerner på plass er det endelig også duket for 1080p-filming i en Xperia-telefon. Her kan du filme i HD-oppløsning med en hastighet på 30 bilder i sekundet. Frontkameraet filmer i 720p.

Oppstart fra låseskjerm



Med kameratasten starter du kameraet på 1,5 sekunder - uten at du trenger deaktivere skjermlåsen.

En detalj vi fikk sansen for var at du nå kan starte kameraet uten å deaktivere skjermlåsen. Dette gjør du enkelt og greit ved å holde inne den dedikerte kameratasten (hører dere, resten av produsentene?). Oppstartstiden herfra er kjapp som fy, og du er klar til å ta bildet etter halvannet sekund.

Kameraet er ikke det eneste du kan bruke uten å låse opp telefonen. Du kan også styre musikkspilleren uten å låse opp telefonen først. Dette krever imidlertid at du aktiverer skjermen, da det ellers ville ført til at du både titt og ofte spilte lommekonsert.

Helt ny design

Vi har de siste årene vendt oss til at Sony Ericsson lager telefoner i plast, og lite annet. Med Xperia S ser Sony ut til å markere starten på noe helt annet, for materialene her er av en annen verden.



Xperia S er dekket av et gummiaktig materiale.

I fronten finner du ripesikkert glass, mens resten av telefonen er polstret med et gummiaktig materiale. Det som gjør dette unikt er ikke bare at det gjør telefonen myk og god å holde i - du kan også fjerne "riper" ved å stryke fingeren over materialet.



Telefonen har fått et gjennomsiktig glassparti, som også fungerer som varsellys.

Under skjermen finner du også en fiffig designløsning. Her er det et gjennomsiktig parti i glass, før telefonen igjen går over til "vanlige" materialer. I dette glasspartiet finner du lysdioder som gir telefonen et helt unikt varsellys.

Helt nederst er antennene plassert, og når du studerer glasset nøye kan du se trådene som forbinder de to telefondelene. Stilig.



Nærbilde av trådene som skaper kontakt mellom antennedelen og resten av telefonen.

Designmessig synes vi definitivt Sony er på riktig spor med Xperia S. Telefonen er god å holde i hånden, den har en passe stor størrelse og den føles solid. Vi liker også varsellys-løsningen, som ikke ligner noe vi har sett tidligere.



Sony Xperia S sammenlignet med Samsung Galaxy S II.

Blir det bra?

I løpet av den korte tiden vi har tilbrakt med Xperia S har vi rukket å bli imponert. Her har Xperia-serien endelig tatt igjen maskinvareforspranget resten av produsentene har jobbet opp det siste året, i tillegg til å by på en hel del fristende enkeltelementer. 

Da tenker vi blant annet på kameraet, for vi antar at dette er minst like bra som i Xperia Arc, med samme sensor og bedre spesifikasjoner. HD-skjerm og NFC-funksjonalitet du faktisk kan bruke til noe vettugt rett ut av boksen vil nok også være et sterkt trekkplaster for mange.

Xperia S skal såvidt vi forstår dumpe ned i butikkhyllene en gang i løpet av mars i år, og vil mest sannsynlig få en prislapp på mellom 4000 og 4500 kroner, uten at dette er helt spikret. Den vil bli tilgjengelig i både sort og hvitt,

Helt til slutt har vi en liten demonstrasjonsvideo:

 

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.