MOBIL

Lyntest av Samsung Galaxy S

Vi dro helt til Sveits for å kjenne på verdens råeste Android-mobil: Samsung Galaxy S.

Marius ValleMarius ValleJournalist
3. juni 2010 - 18:58
Vis mer

Samsung inviterte Mobili til Zürich for å delta på arrangementet “What’s S-life”, som dreide seg om det kommende Android-monsteret Samsung Galaxy S. Vi håpet på å dra derfra med en Galaxy S å teste, men foreløpig må vi vente på å få klørne i et eksemplar.

Vi fikk imidlertid vite litt mer om telefonen, og ikke minst fikk vi klemme litt på den.

Får Android 2.2

Flere detaljer ble presentert, blant annet er det klart at telefonen er i ferd med å oppgraderes til siste versjon av Android (versjon 2.2 aka Froyo). Ifølge produsenten holder de i disse dager på å tilpasse 2.2 til Galaxy S, og selv om noen nøyaktig dato for oppdateringen ikke er gitt fortalte en Samsung-representant at oppdateringen vil foreligge om halvannen til to måneder.

Google-navigasjon

Galaxy S får også gratis navigasjon. Det vil si – noen får gratis navigasjon. Den skal nemlig utstyres med Google Navigation, som er et Google Maps-basert navigasjonsprogram. Dette blir tilgjengelig i ti Europeiske land. Og Norge er selvsagt ikke ett av disse. Danskene kan imidlertid glede seg over å få Google-navigasjon, da Google har en fullt fungerende beta der i landet.

Det som gjør Google-navigasjon så interessant er at du kan snakke direkte til telefonen for å finne frem til adresser og steder. Google Local-søk er selvsagt også mulig, så mulighetene er mange. Det som tar tid er å tilpasse programmet til lokale språk, men Google skal være i gang med å få på plass dette i Norge.

Funksjonsskryt

Samsung la vekt på en hel del andre funksjoner i Galaxy S, men felles for de fleste er at de ikke er utviklet av Samsung. Blant annet skryter produsenten av AR-browseren (Augmented Reality) Layar, som kan vise deg informasjon om steder rundt deg som et overlegg på kameraet.

Samsung skryter også av tastaturløsningen Swype. Denne gjør at du tegner på tastaturet i stedet for å trykke på hver enkelt bokstav. Skal du skrive “hei” tegner du en strek fra h, via e og til i, og slipper skjermen. Samsung har for anledningen handlet teknologien fra Swype.

Swype kommer ikke til å være på plass i de norske utgavene av Galaxy S, men det jobbes med å tilpasse programmet slik at det kan installeres også på norske telefoner. Swype blir tilgjengelig som en gratis nedlasting.

Ellers i menyene finner du en rekke nyttige programmer, blant annet et program for å lese og redigere Office-dokumenter. Det er også programvare kalt Allshare som skal gjøre det enkelt å ta i bruk DLNA for deling av media i hjemmenettverket. Og har du Samsung-TV hjemme kan Galaxy S brukes som fjernkontroll til denne.

Touchwiz 3.0

Telefonen får også Samsungs Touchwiz 3.0-grensenitt. Dette ligger over de vanlige Android-menyene, og erstatter i stor grad disse fullstendig. Vi syns det både ser lekkert ut, er funksjonelt og fungerer bra.

Utover dette er Galaxy S en Android-telefon, så det er ingen større overraskelser på programvaresiden.

Deilige spesifikasjoner

Men det er - for å si det litt løst og ledig - snakk om en helt sykt spesifisert Android-telefon. Spesifikasjonene er allerede kjent, men vi gjentar gjerne at det her er snakk om en skjerm på fire tommer, en prosessor på 1 GHz, 16 GB minne, støtte for minnekort, alle nettverksteknologier og i det hele tatt alt du ønsker deg.

Vi har brukt mye spalteplass på å skryte av Samsungs Super-AMOLED-skjermer. Vi skal skryte av denne på Galaxy S også. Skjermen er rett og slett helt rå. Den er skarp, lyssterk og livlig. Legger du en iPhone 3G ved siden av ser iPhone-skjermen bare blass og kjip ut.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Rask prosesssor

Responsen i menyene mangler også sidestykke. Takket være stort arbeidsminne og en rask prosessor er det enkelt og greit ingen antydning til hakking eller tregheter i menyene. Å åpne programmer går raskt.

Prosseoren, en Cortex A8-prosessor utviklet av Samsung, skal sørge for både 3D-animasjoner og avspilling og innspilling av video i HD. Samsung skrøt en del av 3D-mulighetene i telefonen, men vi fikk ikke prøvd disse selv.

Hendig størrelse

Vi er også imponerte over størrelsen. En skulle kanskje tro at en telefon med fire tommers skjerm, 1 GHz-prosessor, batteri på 1500 mAh, Wi-fi, super-3G, GPS og alt du trenger, var tjukk. Men nei.

Det er helt klart snakk om en stor telefon, men tjukk er den ikke. Tykkelsen er 10 millimeter. Den nederste delen av telefonen er litt tjukkere enn resten. Men opplevelsen er at det ikke er snakk om noe beist i det hele tatt.

Kamera

Kameraet på baksiden mangler blits. Dette syns vi er litt snodig når det er snakk om en toppmodell. Du kan ta bilder i fem megapiksler, og også HD-video. Vi fikk ikke anledning til å leke oss med kameraet, men vi fikk sneket med oss noen bilder og en video fra en Galaxy S.

Se resultatene helt i bunnen av artikkelen og døm selv.

Hva vi ikke liker med Galaxy S

Vi er stort sett fornøyde med det meste Galaxy S byr på, men noen ting er verdt å trekke frem som ikke fullt så bra:

  • Kameraet mangler fotolys (som nevnt).
  • Det er ingen dedikert kameratast.
  • Tastene under skjermen er berøringsfølsomme, noe som åpner for å utføre operasjoner utilsiktet.
  • Galaxy S er laget i plast.
  • Prisen er i stiveste laget: Oppgitt til 5400 kroner.

Samsung Galaxy S kommer i salg i løpet av et par uker, og vi kommer med en fullstendig test av telefonen så fort som overhodet mulig.

Om bindinger og sponsede reiser

For ordens skyld: Mobili.no ble invitert til Zürich i Sveits av Samsung, som betalte både reise og opphold for én person. Selv om vi fikk et fint hotell, gratis mat og drikke, og en tur til utlandet er vi i Mobili på ingen måte forpliktet til å skrive noe pent om Samsung eller deres produkter. Vi har faktisk ingen forpliktelser overfor noen kommersielle aktører i det hele tatt.

Bilder og video tatt med Samsung Galaxy S

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.