OFFSHORE

LykkeTrollet er bradgvinneren 2001/2002

Hydro og ABB stakk av med seieren i avstemningen om årets ingeniørbragd med prosjektet Troll Pilot.

Troll Pilot
Troll Pilot Bilde: Troll Pilot
18. des. 2002 - 07:56

Lesernes kåring av Ingeniørbragden 2002 ble en forrykende innspurt.

Ubåten Hugin 3000 ledet lenge, men Troll Pilot var sterkest i spurten, dro fra resten av feltet og vant med klar margin. Hugin ble en god nummer to.

TUs lesere har sans for avanserte undervannsløsninger, enten de står fast på bunnen eller svømmer fritt rundt. Programvareselskapet Sospita kom inn som nummer tre.

Utmerkelsen "Ingeniørbragden 2002" vil bli overrakt under Kursdagene ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim 6. januar.

Dette er andre gang Troll-utbyggingen kan smykke seg med en bragd-tittel. Da TU i desember 1999 kåret Århundrets ingeniørbragd, stakk Troll A-plattformen av med tittelen. Dermed ser det ut til at vi har fått nok et Lykke Troll.

Verdens første

Både Norsk Hydro som oppdragsgiver og ABB som leverandør måtte tøye grensene da Troll Subsea Separation, eller Troll Pilot som prosjektet etter hvert ble hetende, ble satt i gang. For første gang skulle det lages et separasjonsanlegg med vanninjeksjon som skulle stå på mer enn 300 meters havdyp.

- Troll Pilot representerer et paradigmeskifte for olje og gassutvinning. Dette betyr mye for internasjonaliseringen av norsk leverandørindustri. Vi mener at undervannsseparasjon nettopp er et produksjonssystem som viser fremtidens måte å produsere olje og gass på. Den er miljøvennlig og kostnadseffektiv, sier Rasmus Sunde i ABB Offshore Systems.

- Det betydde mye at prosjektet kun hadde en oppside da det ble definert og godkjent av Hydros prosjektledelse på Troll. Slik Troll Pilot fungerer, må vi anse dette for en suksess. Vi har hatt noen små feil som har blitt rettet, og deretter har Troll Pilot produsert olje og vannet med god kvalitet er returnert til reservoaret . Vi merker tydelig at interessen for Troll øker hos oljeselskapene verden over. Nå kommer de ned fra gjerdet, forteller William Bakke som var prosjektleder for Troll Pilot i Hydro.

To feil

Gjennomføringen av Troll Pilot fulgte en stram timeplan og var avhengig av planene for Troll C, fordi mye av kraftforsyning og kontrollutstyr skulle om bord på denne plattformen.

Hele bunnrammen med prosessanlegg og injeksjonspumpe samt høyspent fordeling ble senket i havet i september 1999. Separatoren virket utmerket, men de fikk ikke høyspentdelen til å virke som den skulle.

- Vi testet ikke høyspentkopleren godt nok. Vi fikk tidlig en feil på en optokopler som gjorde at vi mistet kontrollsignalene til overflaten og Troll C. Det tok innpå ett år å få dette på plass, og siden har Troll Pilot fungert. Vi har kjørt alle de tester som tenkes kan uten at det har oppstått feil. Vannet som skilles fra oljen og sendes ned i reservoaret er så rent at det kan drikkes. Troll Pilot beviser sin berettigelse daglig. Vi har tenkt å bruke den helt til feltet stenges ned i 2025, forteller Bakke.

- På grunn av tidspresset fikk vi rett og slett ikke tid nok til å dobbeltsjekke referanser på en del produkter. Dette kunne ha luket ut problemene med optokopleren. I tillegg var det en svært utfordrende oppgave å få til gode nok drivere for å kunne håndtere de optiske overføringene til kontrollsystemet over den avstanden som var fra Troll C til bunnrammen. Det alene krevde mye tid og kløkt. Men alt i alt klarte vi milepælene. Den har jo tross alt produsert olje siden 1999, og etter at den kom i drift for fullt i 2001, helt uten problemer, avslutter en tydelig stolt prosjektleder hos ABB, Rune Sletten.

Ingeniørbragden

Teknisk Ukeblad inviterte sine lesere på papir og nett til å stemme på årets ingeniørbragd. Kandidatene til bragden måtte representere en god ingeniørmessig løsning på et teknologisk problem og ha betydning for samfunnet. Videre måtte den ha kommersiell levedyktighet eller samfunnsøkonomisk betydning.

Avstemningen foregikk på TUs nettsider tu.no og var åpen for alle. Det førte til at det kom inn en del useriøse stemmer.

En jury bestående av ansvarlig redaktør Claude R. Olsen, nettredaktør Tore Stensvold og webutvikler Asbjørn Goa ryddet ut åpenbare juksestemmer og forsøk på "tante-avstemning".

I alt ble det avgitt 2381 godkjente stemmer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.