IKT

Lydsenter for industriell vekst

23. mai 2006 - 13:34

I mange år la professor i informatikk ved Universitetet i Oslo, Sverre Holm, merke til at Norge var overrepresentert på internasjonale konferanser innen akustikk.

Det ble en spire til det nye senteret for avbilding som ble etablert ved årsskiftet ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

Flerfaglig

Senteret er et samarbeid mellom instituttene for informatikk og geofag der professor Leiv J. Gelius er sentral.

Hovedfokus for arbeidet er sensorer, avbilding og bildeanalyse innen seismikk, sonar og ultralyd, men senteret har også mye kompetanse basert på elektromagnestiske bølger.

Milliardindustri

– Det er ikke mange som er klar over hvor stor den akustisk baserte industrien er i Norge og hvor stort potensialet er for videre utvikling og knoppskyting. Bare på østlandsområdet er den årlige verdiskapingen i denne industrien rundt 10 milliarder kroner, og det burde være noe å bygge videre på, sier Holm.

Offshore-boost

Seismikk og sonar har utgangspunkt i våre marine tradisjoner, mens ultralyd både benyttes for materialtesting i offshore og maritim industri og til medisinske formål.

Bedrifter som PGS, Kongsberg Maritime og GE Vingmed Ultrasound har vært lokomotiver og bidratt til interesse og knoppskyting på området som omfatter lyd, elektronikk og akustisk analyse.



15-20 masterstudenter

– Forskningsrådets utlysning av Sentere for Forskningsbasert Innovasjon (SFI) har vært en spore for oss. Jeg tror aldri så mange forskere har reist så langt for å snakke med så mange bedrifter som under denne søknadsprosessen, sier professor i informatikk Nils Christophersen, og legger til: - Vi har fått meget god støtte i industrien og Kongsberg maritime, PGS.

Cristophersen vil lage en trykkoker full av prosjekter hvor samarbeidende bedrifter, vitenskapelige ansatte, og studenter skal få opp farten på dette området. Målet er å ta opp mellom 15 og 20 masterstudenter årlig i tillegg til stipendiater.

Katalysator

- Totalt ønsker vi et senter på rundt 60 personer, og i tillegg kommer folk fra industrien. Det årlige budsjettet vil ligge på rundt 27 millioner kroner og det er en god start på en slik utvikling, sier Nils Christophersen.

Status som SFI vil være en kraftig katalysator for aktiviteten, men er ingen forutsetning. Christophersen har også vært med å bygge opp Gründerskolen ved UiO og den vil bli koblet tett opp mot senteret.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.