MOBIL

Lumia 920 vs iPhone 5 vs Optimus G

Vi har sammenlignet de kvasseste telefonene med iOS, Android og Windows Phone. 

25. sep. 2012 - 17:26

Mobilmarkedet er allerede i dag fullt av telefoner med råsterk maskinvare. Spesielt i Android-segmentet finner du mye krutt, ledet an av LG Optimus 4X HD, Samsung Galaxy S III og HTC One X

Med den vanvittige utviklingen vi har hatt på mobilfronten de siste årene er det imidlertid ikke slik at den sterkeste telefonen i dag er den sterkeste i morgen. I løpet av de neste ukene dukker det opp nye tronarvinger for samtlige av de tre største plattfomene, iOS, Android og Windows Phone. 

LES OGSÅ : Skal du velge Android, iOS eller Windows Phone? (noe utdatert)

De nye flaggskipene

Telefonene det gjelder har vi skrevet mye om de siste ukene, og vi snakker selvsagt om Nokia Lumia 920, Apple iPhone 5 og LG Optimus G. Dette er - ihvertfall inntil videre - de heftigst spesifiserte telefonene i hver sjanger. 

Siden vi vet at det finnes en hel del specs-slaver der ute har vi sammenlignet de tre toppmodellene: 



* Bruker andre LTE-frekvenser enn de vi har i Norge. ** Varierer etter marked.

Maskinvare er bare halve jobben

Vi skal være de første til å innrømme at det ikke er helt rettferdig å sammenligne komponentene i tre telefoner med så forskjellige plattformer som dette, da det er store forskjeller på hvordan programvaren utnytter komponentene som befinner seg under skallet. Samtidig vil også ting som NFC-støtte eller muligheter for å bruke det norske LTE-nettet spille en stor rolle i valget av mobiltelefon. 

Det er derfor på sin plass å gå litt nærmere inn på fordeler og ulemper med hver enkelt av telefonene: 

iPhone 5

Ved første øyekast kan kanskje iPhone 5 virke litt kjedelig utstyrt, spesielt om du sammenligner den med LGs kruttpakke. Her er det imidlertid viktig å huske at Apple har en totalt annerledes måte å bygge telefonene sine på. 

Apple er den eneste produsenten som har hundre prosent kontroll over plattformen som brukes, og har dermed muligheten til å finjustere hver minste lille funksjon, slik at den fungerer optimalt mot maskinvaren. 

Vi har per i dag aldri hørt noen si at iPhone 4S er treg, og ifølge Apple har iPhone 5 doblet ytelsen på samtlige områder, noe som godt på vei er bekreftet i ytelsestester

Denne muligheten for å tilpasse programvaren for maskinvaren og vice verca gjør at Apple har lagt seg på en langt lavere prosessorhastighet enn konkurrentene (dynamisk hastighet på 800 - 1200 MHz), og dermed ikke trenger like mye strøm. 

Med andre ord - kjøper du iPhone er du sikret en telefon som oppfører seg eksemplarisk, og de fleste som har brukt iOS en stund er enige i at du heller ikke finner et system som er lettere å bruke. 

Vel, dersom du ikke er ute og navigerer, selvsagt. 

Manglene

Det er et par faktorer som vil få mange til å velge bort iPhone 5. Ett av de viktigste punktene er at LTE-chip-en i telefonen ikke støtter 2600 MHz-båndet vi har her i Norge

Den har heller ikke NFC-støtte. Dette er muligens ikke verdens største svakhet for hvermannsen, men teknologien blir mer og mer utbredt, og regnes som den heteste kandidaten for en fullverdig løsning for mobilbetaling. 

Sist, men ikke minst vil mange av dagens mobilbrukere synes fire tommer er i minste laget. Vi skal understreke at dette slett ikke gjelder alle - spesielt ikke de som kommer fra iPhone 4S - men konkurrentenes toppmodeller ligger altså godt over denne størrelsen. 

LES OGSÅ:

LG Optimus G

LG har allerede imponert oss med Optimus 4X HD, men har ikke fått det samme forspranget som i fjor da de kom med Optimus 2X flere måneder før konkurrentene fikk summet seg til å lage tokjernemobiler. 

Det er muligens dette som er årsaken til at produsenten allerede har annonsert at de har et beist av en telefon på vei: Optimus G. 

Dette er på papiret den kvasseste telefonen vi har sett til nå, og ligger an til å bli den første telefonen med Qualcomms Snapdragon S4 Pro-systembrikke her i Norge. 

Denne systembrikken kombinerer fire 28 nm-prosessorkjerner på 1,5 GHz med det ypperste Qualcomm har av grafikkmaskinvare: Adreno 320. 

Når LG i tillegg har følt seg i det frekke hjørnet og smekket 2 GB RAM i godsaken trenger man ikke å ha prøvd telefonen for å konkludere med at dette er et kraftverk. 

Det er forøvrig allerede gjort ytelsesmålinger som viser at Optimus G er den eneste telefonen som greier å hamle opp med iPhone 5 på grafikkytelse

Ikke kontroll over OS-et 

I motsetning til Apple har LG ikke kontroll over operativsystemet. Android-plattformen er forholdsvis tungdrevet, og da trengs det mer kraft for å få ting til å flyte skikkelig. Vi opplever med jevnlige mellomrom at svak maskinvare ødelegger bruksopplevelsen i telefoner vi har inne til test. 

Dette vil dog ikke være tilfelle på dette beistet, som sannsynligvis vil tygge unna alt du kaster på den de neste to årene uten problemer. 

Manglene

Optimus G er ikke så komplett som den kunne vært. Du får heller ikke her støtte for det norske LTE-nettet i 2600 MHz-frekvensen, noe mange vil ønske seg i disse dager. 

LES OGSÅ: Alt du trenger vite om LTE

En mangel som forsåvidt også gjelder de to andre telefonene vi har tatt med i denne artikkelen er at telefonen ikke støtter minnekort. Vi merker oss at det er første gang LG har droppet dette, og håper ikke det blir noen vane. 

Ellers er det muligens greit å vite at Optimus G ikke akkurat er lastet opp og på vei til butikkene her til lands - det skjer ikke før første kvartal neste år. 

LES MER: LG lanserer spetakkelbeist med Android

Nokia Lumia 920

Lumia 920 blir av mange sett på som "telefonen som skal redde Nokia", en oppfatning vi mistenker eksisterer også innad hos produsenten. Spesifikasjonsmessig e dette den mest komplette av alle de kommende Windows Phone 8-modellene.  

LES OGSÅ: Windows Phone 8-krigen er i gang

Motoren i Lumia 920 er Qualcomms MSM8960-brikke, som gir deg to 28 nm-prosessorkjerner på 1,5 GHz. Brikken inneholder også den sterke Adreno 225-grafikkmaskinvaren og 1 GB arbeidsminne. 

Vi har allerede sett flere Android-modeller med den samme kraften som dette, men samtidig vet vi også at Windows Phone-plattformen kjører svært glatt selv på medium maskinvare, så at Lumia 920 er sprek som en fole er vi ikke i tvil om. 

Amobil har forøvrig allerede prøvd telefonen, og kan rapportere om at brukeropplevelsen går fra "svært god til minst like god" (altså sammenlignet med Windows Phone 7-telefoner), noe som lover veldig bra. 

Komplett - nesten

Foruten massevis av kraft er Lumia 920 muligens den mest komplette telefonen som er i anmarsj dette året. 

Her får du for eksempel fembånds LTE-støtte, noe som betyr at du kan surfe med åpne sluser her i det norske mobilnettet. 

Om du lurer på hvor stor forskjellen er kan vi opplyse om at vi ikke har brukt den fysiske bredbåndslinjen på jobb etter at vi fikk inn NetComs LTE-ruter.

Lumia 920 har ellers NFC og alt du ellers kan be om av teknologi og funksjoner, i tillegg til en svær 720p-skjerm. 

På toppen av dette er det den første Windows-telefonen som leveres med Nokia Pureview-teknologi, noe som lover svært bra for bildekvaliteten fra kameraet. Det har forøvrig allerede dukket opp bilder tatt med telefonen.

I tabellen ovenfor har vi oppgitt at Lumia 920 har Bluetooth 3.1, og Nokia oppgir også dette i sine spesifikasjonslister. Det ligger imidlertid støtte for Bluetooth 4.0 i systembrikken, og telefonen ble nylig godkjent for 4.0-sertifisering. Dette betyr at telefonen mest sannsynlig går på markedet med Bluetooth 3.1, for så å bli oppgradert til 4.0 gjennom en programvareoppdatering. 

Det eneste denne telefonen mangler (altså, basert på spesifikasjonslistene) er støtte for minnekort. 

LES MER: 

Alt om Lumia 920

Nokia lanserer to Windows Phone 8-modeller

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.