BYGG

Luksusprosjekt endte i konkursmareritt

Espen Leirset
12. feb. 2008 - 07:08
Vis mer

Konkursen i Fuglesang & Olesen er blant de større konkursene i Norge de siste årene, ifølge bostyrer Odd Magne Gjerde.

Selskapet hadde i 2006 en omsetning på 245 millioner kroner.

Milliontap

Flere tapsprosjekter i Oslo var årsak til at selskapet gikk over ende på nyåret. Selskapet hadde rundt 60 millioner kroner i gjeld da de slo seg selv konkurs 11. januar.

Det største tapet pådro selskapet seg med Ivar Aasens vei 2 på Vinderen i Oslo. På dette boligkomplekset har entreprenørselskapet tapt over ti millioner kroner.



Ikke nådig

– Dette prosjektet har vært det mest katastrofale for selskapet, sier Gjerde. Bostyreren er ikke nådig mot ledelsen i selskapet.

– I hovedsak har selskapet seg selv å klandre ved at de ser ut til å tape minst ti millioner kroner, sier han.

Forsinket levering, reklamasjoner fra byggherren og store dagbøter har vært de viktigste årsakene til at selskapet gikk konkurs.

– I tillegg la de inn for lave anbud på flere prosjekter, slik at muligheten til fortjeneste var liten, opplyser Gjerde.



Konflikter

Konkursboet vil rette et krav på 4,7 millioner kroner mot AS Naturbetong, som er byggherre i Ivar Aasens vei 2. Det er uvisst hvor mye av denne summen boet kan regne med å få ut. I tillegg var entreprenøren involvert i flere andre konflikter, som konkursboet nå vil forsøke å løse.

Til sammen gikk Fuglesang & Olesen 16,5 millioner kroner i underskudd på fire forskjellige prosjekter i Oslo.

Entreprenørselskapet har hatt én avdeling i Trøndelag og én i Oslo. Avdelingen i Oslo har slitt tyngst. Samtidig hadde byggebransjen en voldsom boom i fjor, spesielt i Oslo-området. Hvordan er det da mulig å gå med store underskudd på en rekke prosjekter?



Nytt selskap overtar

– Det har vært en tøff kostnadsutvikling underveis, og vanskelig å få tak i folk. Vi har også hatt underleverandører som har gått konkurs i perioden. Det er ikke én årsak til konkursen, men flere som i sum har trukket i negativ retning, sier Grande.

De 80 ansatte ved avdelingen i Trøndelag er på vei over i et nytt selskap, Fuglesang-Dahl. Bostyret har forhandlet med byggherrene ved flere pågående prosjekter i Trøndelag, og det nye selskapet har fått overta rettighetene til prosjektene.

Lite igjen

En rekke kreditorer må belage seg på å avskrive sine utestående oppgjør hos Fuglesang & Olesen. Etter at Fokus Bank med sine panteretter har forsynt seg av boet, blir det trolig lite igjen til andre.

– Jeg tror ikke dette er et signal om at det begynner å gå dårlig. Substansen i bransjen er så god at jeg tror ikke vi får en serie konkurser, dette er et enkeltstående tilfelle, sier Sven Christian Ulvatne, styreleder i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg. Ulvatne understreker at han ikke har satt seg inn i konkursen som har rammet Fuglesand og Olesen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.