DATATELE

Lover sikrere laptop-batterier

Brannfare: XPS M1710 var en av Dells bærbare modeller som måtte lide på grunn av Sonys batterier tidligere i høst.
Brannfare: XPS M1710 var en av Dells bærbare modeller som måtte lide på grunn av Sonys batterier tidligere i høst. Bilde: Illustrasjon
Mona StrandeMona StrandeJournalist
12. des. 2006 - 07:30
Vis mer

En egen arbeidsgruppe er nedsatt for å følge opp rapporterte problemer med batterier som blir ekstremt overopphetet, og i enkelte tilfeller tar fyr eller eksploderer.

Battericeller

Gruppen kaller seg Portable Computer Battery Working Group, og har som oppgave å revidere dagens IEEE-standard for oppladbare batterier: Standard nummer 1625, som tar for seg retningslinjer for design, produksjon og testing av litiumion-battericeller og pakker i bærbare PC-er.

Det er battericellene som har vært problemet når både Dell og Apple ble nødt til å tilbakekalle totalt 5.9 millioner batterier på verdensbasis i august. Også Fujitsu og Toshiba er blant leverandørene som har måttet tilbakekalle batterier.

Sony betaler dyrt

For Sonys del har de mange batteriproblemene blitt en dyr affære: Ifølge BBC har analytikere spekulert i at det kan koste konsernet 3,1 milliarder kroner (500 millioner dollar) å erstatte de drøyt 10 millionene batterier det er snakk om.

Problemene førte blant annet til at noen flyselskap forbød bruk av enkelte typer bærbare datamaskiner ombord i deres fly, og PC-produsentene har fryktet at folk vil slutte å kjøpe deres maskiner på grunn av batterifeil de ikke selv har skyld i.

Alt igang

Oppdateringen av standarden gjøres av IEEE i samarbeid med produsenter både av bærbare PC-er og batterier. Apple, Dell, Gateway, Hewlett-Packard, IBM, Intel, Lenovo, Panasonic, Sanyo og Sony har alle takket ja til å delta i utviklingen av en ny standard, som forhåpentligvis vil gjøre laptop-batteriene tryggere.

Arbeidsgruppen hadde sitt første møte i California i november, og møtes igjen i Japan i januar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.