BYGG

Like stor rasfare i Norge

ALVORLIG: Jordraset tok med seg en stor bit av E6, og skapte et krater som er rundt 500 meter langt, 150 meter bredt og fem meter dypt.
ALVORLIG: Jordraset tok med seg en stor bit av E6, og skapte et krater som er rundt 500 meter langt, 150 meter bredt og fem meter dypt. Bilde: Aftonbladet.se
Mona Strande
22. des. 2006 - 11:09

Norges Geotekniske Institutt ( NGI) mener sikringen av rasfarlige områder må intensiveres for å unngå jordras lignende det som tok et godt jafs av E6 sør for Svinesund onsdag.

Farlig kvikkleire

Vi har de samme jordartene som vårt naboland, og flere store områder med risikofylt kvikkleire. NGI har kartlagt 1500 skredfarlige steder på Østlandet og i Trøndelag. Av disse er hele 300 steder klassifisert som "mest skredfarlig". Nord-Norge har også mye kvikkleire, men her er ikke de rasfarlige områdene kartlagt ennå.

I likhet med rasstedet i Sverige, har også de skredfarlige områdene her i landet grunnforhold av kvikkleire.

Menneskeskapt

Kartleggingen er gjort av NGI på oppdrag fra Norges vassdrags- og energidirektorat ( NVE). De 300 mest skredfarlige områdene sikres nå, og da spesielt ut mot vassdrag. Dette er det NVE som tar seg av.

- De fleste skred utløses av menneskelig aktivitet, så der det er fare for ras er det viktig å få sikret godt nok. I tillegg må vi hindre ny bygging i skredfarlige områder. Derfor har vi siden 2000 sendt ut kommunekart til de kommunene som er kartlagt, så de ikke setter i gang med nye byggeprosjekter i disse områdene, sier Odd Gregersen ved NGI.

Store områder

Svenske eksperter mener at slike ras er noe vi vil se mye mer til i fremtiden, og da spesielt på grunn av klimaendringene. Gregersen er enig:

- Vi får stadig mer regn på grunn av klimaendringene, og rasfaren blir derfor større og større. Det er derfor jeg mener at sikringsarbeidet bør intensivers, sier han.

I Norge er det Romerike, flere kommuner i Trøndelag, områder rundt Skienselven, Drammen og Lierdalen som er mest utsatt for kvikkleireras.

Mangler varslingssystem

Det finnes ingen varslingssystem for denne typen ras i Norge.

- Vi har foreslått for myndighetene at vi skal utarbeide et slikt varslingssystem, men det er det ikke gehør for, sier Gregersen.

Han håper myndighetene endrer sin oppfatning etter denne hendelsen i Sverige.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.