IKT

Lek for handikappede

Ragna Kronstad
29. sep. 2004 - 08:00

Klar ferdig gå! Tidligere i september gikk startskuddet for årets First Lego League turnering.

Rasmus Johnsen Skoglund (15) er klar for årets oppdrag som heter No Limits.

Utfordringen de åtte lagkameratene skal gyve løs på i år, går ut på å bygge og programmere en legorobot som hjelper handikappede mennesker med utfordringer i hverdagen.

- Nå har vi vendt blikket mot oss menneskene. De tidligere oppdragene har handlet om Nordpolen og Mars, sier Nina Sivertsen. Hun er prosjektleder for First Scandinavia som arrangerer First Lego League.

Formålet bak turneringen er å øke barn og unges interesse for naturvitenskap og teknologi.

Rasmus fra Bodø skal fokusere på selve byggingen av roboten. Han mener det kan være noe vanskelig at så mange som åtte stykker samarbeider om et prosjekt: - Det går best hvis vi fordeler oppgavene. At noen tar seg av bygging, andre den teoretiske delen og noen selve programmeringen.

Hektisk høst

Allerede før konkurransen startet har Team Norsia Technology begynt å forberede seg:

- Vi har begynt å sette oss inn i hvordan de funksjonshemmede har det. Rasmus og vennegjengen regner med at de samles fra to til fem ganger i uken frem mot november. Det blir med andre ord liten tid til jenter i høst, for de er helt fraværende fra laget.

- Det er ingen jenter med. Det er kanskje litt for teknisk, de er jo ikke så glad i det, spekulerer Rasmus. Alle lagene får utdelt en startpakke. Den inneholder også et program som man kan benytte til å programmere roboten man bygger.

- Det er ikke så vanskelig. Det er jo laget slik at også barn ned til 10 år skal forstå det, sier Rasmus. Moren hans, Ragnhild Idunnsdatter Skoglund er enig. Hun er med som veileder for TNT og understreker at alle type foreldre kan være med som veiledere. Man trenger ikke å ha spesielle bakgrunnskunnskaper. Rasmus tror laget hans kommer til finalen i Bergen 27. november. - I fjor var vi bare 4 poeng unna.

4000 barn

Til sammen vil 4000 barn og unge mellom 10 og 16 år være i intens aktivitet frem til de lokale turneringene starter den 13. november. I alt arrangeres det 24 lokale turneringer i Skandinavia, åtte av dem i Norge.

Handikapforbundet skal bidra med faglig veiledning i legoturneringen. De skal blant annet hjelpe deltakerne med å finne praktiske løsninger.

- Barna og ungdommene skal bruke kreativiteten sin, mens vi kan gi dem råd om for eksempel dørbredder, terskler, bordhøyde, svingradius for rullestol, eller hvor bratt en rampe skal være. Kort sagt hva man må tenke på for å gjøre samfunnet tilgjengelig for mennesker med funksjonsnedsettelser, sier prosjektleder i Norges Handikapforbund, Bjug Ringstad.

Han tror at turneringen vil være med på å spre forbundets interessepolitiske budskap.

- Arbeidet med tekniske løsninger vil gi økt forståelse både blant deltakerne og andre for hvilke samfunnsskapte barrierer funksjonshemmede møter til daglig. Norges Handicapforbund vil under turneringen blant annet ha en egen spørretjeneste på nettet. Rasmus tror også at turneringen vil øke forståelsen for de funksjonshemmedes aktivitet.

Inn i skoleverket

På sikt håper prosjektleder Nina Sivertsen at konkurransen kan komme inn i skoleverket slik de har forsøkt noen steder i Danmark. I Ballerup, utenfor København er 64 lag påmeldt til den lokale turneringen. Der er kapasiteten nå sprengt og lag må skrive seg på venteliste.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I Norge blir det turneringer i Tromsø, Bodø, Trondheim, Stord, Stavanger, Gjøvik og Oslo.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.