BYGG

Ledigheten øker i byggenæringen

SLITER: Byggenæringen sliter og adminstrerende direktør Ketil Lyng i Byggenæringens Landsforening registerer at ledigheten øker.
SLITER: Byggenæringen sliter og adminstrerende direktør Ketil Lyng i Byggenæringens Landsforening registerer at ledigheten øker. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
17. des. 2009 - 14:23

Dermed er fem prosent av arbeidsstyrken i næringen registrert som ledige, og bygg og anlegg har dermed klart høyest ledighet. Dette viser nye desembertall fra NAV.

– Byggenæringens Landsforening, BNL, har lenge sagt at 2010 kommer til å bli et tøffere år enn 2009. Jeg er svært bekymret for den utviklingen vi nå ser, fordi den er så kraftig i løpet av relativt kort tid. Økningen på 1.000 personer har kommet i løpet av bare 3 uker, og vi frykter for utviklingen videre utover vinteren, sier administrerende direktør Ketil Lyng i BNL.

Advarte

– Vi advarte myndighetene om at budsjettet de var i ferd med å legge frem i fjor høst ikke ville bidra til å redusere ledigheten innen bygg og anlegg. Nå får vi dessverre rett, sier Audun Lågøyr, næringspolitisk direktør i BNL.

Ifølge arbeidsmarkedsstatistikken fra NAV var 9.910 personer i bygg og anlegg registrert som helt arbeidsløse 17. desember. Dette var 1.000 flere enn pr. 27. november, og i det siste halvannet år har ledigheten i næringen blitt mer enn tredoblet.

NAV-tallene innebærer at byggenæringen nå er den næringen med høyest ledighetsprosent. Industrien lå nest høyest i desember med en arbeidsløshet på 4,3 prosent. Den totale ledigheten lå i desember på 2,7 prosent.

De små sliter

– Ledighetstallene er med på å bekrefte at gårsdagens renteøkning fra Norges Bank var et skritt i gal retning. Dersom det kommer flere renteøkninger vil dette ytterligere forverre rammebetingelsene for bygg og anlegg. Styringsrenten bør bli liggende på dagens nivå en god stund fremover, sier Ketil Lyng.

Tallene fra NAV gir ikke grunnlag for å si noe detaljert om hvem som rammes av den økte ledigheten.

– Men det er vårt inntrykk at de små sliter langt mer enn de store. En undersøkelse Statens Bygningstekniske Etat har gjort viser også at svært få av dem som går konkurs har sentral godkjenning. Det kan tyde på at noen av de useriøse nå forsvinner, sier Lågøyr.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.