KLIMA

Lager gigantisk geologisk kart

6. aug. 2008 - 15:47

Et internasjonalt samarbeid mellom ulike lands etater for geologisk undersøkelse har skapt et felles berggrunnskart for moder jord.

79 land på plass

Bare 17 måneder etter at ideen ble lansert i Storbritannia, har 79 land lagt inn sine geologiske berggrunnskart i fellesportalen OneGeology, der hele jorden blir presentert som et kontinuerlig berggrunnskart.

— Noen kartdata er veldig gode mens andre områder er mindre detaljerte, men dette er et svært godt startgrunnlag. Vi har også etablert et såkalt buddysystem for at land med mye kompetanse skal bistå geologier i land med mindre tilgang på kunnskap. Alle har sin bit av det store puslespillet. Vi har bare låst opp det som allerede finnes, sier prosjektkoordinator Ian Jackson fra British Geological Survey.

Litt av poenget med den nye geologiske kartdatabasen er å skape et felles format. Til nå har forskjellige land representert ulike bergarter på hver sin måte, men nå er det likt for alle: Det nye verdenskartet er etablert på åpne standarder, og ulike bergarter blir presentert på samme måte over hele jorden.

Viktig standardisering

I starten har dette oversettelsesarbeidet vært manuelt, men det arbeides med å automatisere prosessen. Likevel tror initiativtakerne at formatet i det nye felles kartverket vil bli det dominerende i fremtiden. Dette er et slags esperanto også for geologier, som slipper å forholde seg til mange ulike måter å presentere geologiske kart på.

— Vi investerer veldig mye i geologisk kartlegging i Canada, og vi ønsker at slike data blir tilgjengelige for flest mulig. En av våre utfordringer er at vi har 14 ulike institusjoner som utfører dette arbeidet. Den standardiseringen som Onegeology fører med seg vil være til stor nytte for oss nasjonalt også, sier John Broome fra Canadian Geological Survey.

Ikke bare for geologer

— Steinen under beina våre er grunnlaget for klimaet, vann, mineral- og oljeresurssene, og veldig mye av det som er viktig for livet på jorda for oss som mennesker. Jorda er vår i felleskap, og da er det helt naturlig at vi deler på kunnskapen om den. De fleste kartene er geologiske og mest myntet på geologer, men veldig mange andre kan ha nytte av dem. Her er det masse informasjon, slik som hvordan berggrunnen er med tanke på radonutslipp der folk tenker å kjøpe eller bygge hus. Vi ser for oss at både de som tenker på økonomisk utbytte og helse vil bli viktige brukere av berggrunnsdata, sier Jackson.

Alle kartene vil bli tilgjengelige via portalen www.onegeology.org. De samme dataene kan også hentes opp i Google Earth. Dataene lagres desentralt på 50 servere rundt om i verden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.