KARRIERE

– Lær deg kulturen først!

Rina Sunder startet firmaet Entering India og jobber med en del norske selskaper som vil utvide virksomhetens sin til India.
Rina Sunder startet firmaet Entering India og jobber med en del norske selskaper som vil utvide virksomhetens sin til India. Bilde: Håkon Jacobsen
Maria Amelie
8. nov. 2011 - 07:18

India er et hett satsingsområde, ifølge Sunder.

Mens Norge opplever eldrebølgen, sier statistikken i India noe annet. Over 700 millioner indere er under 35 år.

Kulturkollisjon

Sunder legger vekt på at rekruttering av spesialister innen teknologi fra India blir mer og mer vanlig i Norge, men kulturkollisjon og feilansettelser kan føre til tap av ressurser og tid for begge parter.

Før ansettelsesprosessen er i gang bør man danne seg et klart og tydelig bilde av hvordan skandinavisk ledelse fungerer.

– Folk må ha realistiske forventninger, klare kjøreregler og forstå norske verdier, blant annet likestilling. Det er viktig å spørre dem man rekrutterer hvorvidt de er villige til å akseptere at i Norge kan de for eksempel ha en overordnet kvinne på 29 år, når du selv er en mann og 40 år, sier Sunder.

Må vaske badet selv Kulturforskjellene kan gjøre det vanskelig å få suksess med indiske ingeniører om man ikke forbereder både seg selv og dem godt, mener Rina Sunder.
Må vaske badet selv Kulturforskjellene kan gjøre det vanskelig å få suksess med indiske ingeniører om man ikke forbereder både seg selv og dem godt, mener Rina Sunder.

Må vaske badet selv

Ifølge Sunder er alder nært knyttet til status og visdom i India, og derfor kan det være problematisk å integrere seg med en gang i Norge.

Selv om kastesystemet er avskaffet, er ikke prinsippene om ulikhet helt borte, verken fra familielivet eller bedriftskulturen.

– Man må forklare dem man potensielt vil ansette at her i Norge gjør man veldig mye selv og at det for eksempel er veldig uvanlig med tjenerskap. Her vasker du badet ditt selv, henter barna i barnehagen selv og har ingen sjåfør. Det er viktig at ansatte fra India forstår den flate strukturen og ikke misbruker den. Like viktig er det at HR-avdelingen, toppledelsen og prosjektledere er samkjørt i utfordringer man garantert vil møte når nordmenn og asiater skal kommunisere.

Kampen om de beste hodene

Sunder selv snakker flytende punjabi, hindu og norsk, og har tilbrakt mange år i utlandet, hvor hun fikk innblikk i hvordan næringslivet fungerer utenfor Norges grenser.

Sunder er aktuell i forbindelse med Global Mobility Forum, en konferanse om internasjonal kompetanse.

– Kampen i framtiden kommer til å dreie seg om nettopp å tiltrekke seg de beste hodene. Hvilke sjanser har Norge i konkurranse med andre land? Det er mye vi kan gjøre for å få kompetent arbeidskraft fra Kina og India til å prioritere Norgei, sier Sunder.

Vestlige verdier til India

De som vil etablere seg i India gjør feil ved å tro at India vil ha mange av de vestlige verdiene og produktene.

– Coca Cola, Pizza Hut, Heinz - alle har hatt en dårlig erfaring med å etablere seg fordi de ikke tok hensyn til at indisk kultur er veldig kompleks, med mange nasjonaliteter og språk. For norske selskaper er korrupsjon en av de største utfordringene. De har selv store verdenskjente selskaper med over 400 000 ansatte. The India Way har mye ved seg og vestlige ledere vil ikke ta skade av å sette seg mer inn i hvordan kinesiske og indiske selskaper ledes.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Sunder påpeker at mange globale indere og kinsere har også det store fortrinnet at de kan engelsk og har studert ved Ivy League-skoler.

Det er en klar fordel at de har kunnskap fra begge kontinenter når de kommer tilbake til India.

– Kultur er noe man har levd. Tillit etableres ved at man forstår at man har forskjellig utgangspunkt. Det ene trenger ikke å være bedre eller dårligere enn det andre, kanskje anderledes, sier Sunder.

Få ingeniører i Norge

Bergen Group Rosenberg samarbeider med det indiske selskapet ITC Infotech.

Ca 20 ingeniører starter allerede neste måned med fire ukers intensiv opplæring i Stavanger.

– Det er ikke nok ingeniørkapasitet i Norge og derfor har vi valgt å inngå samarbeid med et utenlandsk selskap. Vi har mange ansatte fra India og også andre nasjonaliteter, og har generelt gode erfaringer med internasjonale ingeniører, sier divisjonsdirektør for Bergen Group Offshore Kristin Færøvik.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.