INDUSTRI

Kvikksølv- og CO2-utslipp i rødgrønn bygd

VIL GI NYE KVIKKSØLVUTSLIPP: Myndighetene jobber for å redusere utslippene av kvikksølv, men flere har søkt om nye utslippstillatelser. Her er Franzefoss i gang med å bygge den nye fabrikken NorFraKalk i Verdal som vil slippe ut kvikksølv og 240.000 tonn CO2.
VIL GI NYE KVIKKSØLVUTSLIPP: Myndighetene jobber for å redusere utslippene av kvikksølv, men flere har søkt om nye utslippstillatelser. Her er Franzefoss i gang med å bygge den nye fabrikken NorFraKalk i Verdal som vil slippe ut kvikksølv og 240.000 tonn CO2. Bilde: ESPEN LEIRSET
8. mai 2007 - 07:48

NorFraKalk har startet bygging av en kalkfabrikk som skal spy ut sju kilo kvikksølv, dioksiner og tungmetaller som bly, brom og arsen, samt 210.000 tonn CO2 årlig.

Men Statens forurensningstilsyn (SFT) har ikke godkjent fabrikken i den rødgrønne bygda Verdal ennå.

- Stoler på myndighetene

NorFraKalks planlagte fabrikk skal være klar for produksjon i november. Fabrikken ligger 150 meter unna en badestrand, og 400 meter unna en planlagt barnehage. Luftinntaket til meieriet er like utenfor anleggsområdet, skriver Aftenposten.

Arbeiderparti-ordfører Bjørn Iversen avventer konklusjonen fra Statens forurensningstilsyn, og forsikrer at kommunen aldri vil godta noe som er helsefarlig.

- Jeg skjønner at mange undres over at huset er under bygging før driftstillatelsen foreligger. Men vi er nødt til å stole på overordnede myndigheter. Det er ikke Verdal, men Statens forurensningstilsyn som gir utslippstillatelsen, sier han.

Vedtas i høst

Det blir 10-15 arbeidsplasser når fabrikken står ferdig. Daglig leder Sten Solum i NorFraKalk lover å forholde seg til krav fra myndighetene. Han opplyser at SFT har gitt signaler om utslippstillatelse, uten å vite noen detaljer ennå. SFT regner med å fatte vedtak i høst.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy vil ikke kommentere saken så lenge den er til behandling i SFT.

NorFraKalk vil produsere 200.000 tonn brentkalk som skal benyttes i papirproduksjon. Verdal har en av Nord-Europas viktigste kalksteinsforekomster.(©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.