OLJE OG GASS

– Kuttene i oljesektoren kan fjerne viktig kompetanse for godt

I stor grad unge mennesker som rammes, advarer Norsk Industri.

Mange utenlandske ansatte ender opp med å bli sendt hjem som følge av kuttene i oljesektoren. Det er kompetanse vi kanskje ikke får tilbake, advarer bransjesjef Runar Rugtvedt i Norsk Industri.
Mange utenlandske ansatte ender opp med å bli sendt hjem som følge av kuttene i oljesektoren. Det er kompetanse vi kanskje ikke får tilbake, advarer bransjesjef Runar Rugtvedt i Norsk Industri. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
21. okt. 2014 - 12:18

BERGEN: Runar Rugtvedt, bransjesjef for olje og gass i Norsk Industri, mener det fortsatt er håp i hengende snøre for leverandørindustrien, på tross av massive kutt i bransjen, fallende oljepris og kostnadsutfordringer.

– Vi ser tøffe tall på oppsigelser. Allerede er flere tusen sagt opp og det er sterk reduksjon i antall innleide. Dette fører til at mange dyktige og kompetente personer fra utlandet blir sendt hjem. Dette er kompetanse vi kanskje ikke får tilbake igjen, sa Rugtvedt på konferansen.

I stor grad unge som rammes

Han karakteriserer bremsen i oljebransjen som «ualminnelig kraftig».

– Det har gått fra god gass til full brems. Og når oljeprisen også går nedover, blir prosjekter puttet enda lenger inn i skuffen enn om prisen lå på 100 dollar fatet.

Rugtvedt etterlyste blant annet et mykere permitteringsregelverk, samt at han uttrykte en viss bekymring for unge og relativt nyutdannede.

– De som rammes nå er i stor grad unge mennesker som har valgt å gå inn i vår industri. Samtidig som det er viktig å få frem fakta, skal vi dog heller ikke overdramatisere. På lang sikt tror vi at det er behov for ungdommen som utdanner seg relevant innen vår næring. I tillegg er det stor turnover av folk som går ut på grunn av alder, sier han.

Les også: Advokater holder nedbemanningskurs på oljemesse

Runar Rugtvedt i Norsk Industri.
Runar Rugtvedt i Norsk Industri.

Kan ikke sette folk i et skap

Til Teknisk Ukeblad utdyper han:

– Leverandører må regne på prosjekter og konkurrere hele tiden. Når det nå er helt tørt på forespørsler og vi blir ferdige med prosjektene vi holder på med – spesielt på V&M-siden – og det ikke kommer noe nytt, så sitter man med overtallige mannskaper. Da må man sette seg ned med tillitsmannsapparatet for å se hva man kan redusere på, sier han.

– Da er det sånn at de med lavest ansiennitet i all hovedsak går ut først. Dette er de unge som kommer fra høyskoler og universiteter.

Rugtvedt mener at det nå er enda viktigere enn tidligere at industrien må støtte fullt opp rundt kostnadseffektivitet.

– Dette har vi gjort hele tiden. Fremover tror vi at rundt 15 prosent i reduksjonen kan komme inne kostnadskutt og kostoptimalisering. Vi tror 35 prosent dreier seg om standardisering og hele 50 prosent på innovasjon og ny teknologi, sier han.

Rugtvedt sier for øvrig at han frykter at kompetansen forsvinner ved kutt.

– I leverandørindustrien må vi kaste oss veldig fort rundt og ta raske beslutninger. Vi kan ikke putte 200 mann inn i et garderobeskap og hente dem fram igjen et halvt år etterpå. Da har vi tapt så mye penger at vi ikke har kapital nok til videre vekst og fremdrift. Samtidig har vi så mange felt som skal driftes fremover at vi har et stort behov i lang tid fremover.

Les også: Mens Statoil og leverandørene kutter, fortsetter andre oljeselskaper oppbemanningen

OED: Må ikke svartmale

På konferansen var også Olje- og energidepartementet representert ved statssekretær Kåre Fostervold.

Han ga klart uttrykk for at kostnadsutfordringene i bransjen er noe bransjen selv må ta ansvar for. Han mener samtidig at det ikke er helt mørkt for bransjen.

– Vi skal ikke svartmale situasjonen. Men vi går mot en krevende periode, og det er utrolig viktig at vi som myndighet har en tett dialog med næringen. Det er et stort vedlikeholdsetterslep, og selskapene må ta ansvar og redusere dette, sier Fostervold til Teknisk Ukeblad.

Han mente – i likhet med Rugtvedt – at det å beholde kompetansen, blir en viktig oppgave fremover.

– Vi kom fra et høyt investeringsnivå, og neste år skal vi også investere mye. Vi må klare å holde på kompetansen, for når veksten igjen vil komme, så blir det en økning. Da må vi beholde kompetansen gjennom den perioden vi nå går igjennom.

– Oljeselskapene må ta ansvar

Hvordan gjør man det?                                                                                                          

– Her har operatørene et spesielt ansvar ved å holde kontakt med leverandørindustrien. Etterslep på vedlikehold kan være noe operatørene bør prioritere nå. Nå må man ikke drive kostnadskutt som går utover den kompetansen vi har bygget opp. Dette er utrolig viktig for regjeringen. Oljeselskapene må ikke bare gå etter de lette oljepengene, det må tas et samfunnsansvar, sier Fostervold.

Han får støtte av Rugtvedt på vedlikeholdsfronten.

– Vi mener at bremsen som har vært på vedlikehold nå med hell kan mykes litt opp, sier han.

Les også:

Derfor er oljeprisen i fritt fall

– Statoils sparemodus kan gjøre Lundin til operatør på Sverdrup

Disse selskapene benytter nedgangstider i oljebransjen til å ansette  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.