NATURVITENSKAP

Kulda som konkurransefortrinn

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
25. jan. 2005 - 08:00

Enzymer fra slo og reketinevann til bruk i DNA-forskning, omega 3-oljer, fiskevaksiner og immunsimulanter.

Listen er lang over kommersielle bioteknologi-produkter fra Tromsø.

For noen produkter vil det nettopp være kulda som gjør at produktet har et konkurransefortrinn.

Enhver biologisk prosess går saktere ved lavere temperaturer.

De enzymer som naturen har utviklet i kuldetilpassede dyr har derfor tilegnet seg en høyere effektivitet enn tilsvarende enzymer fra andre dyr.

Kuldetilpassede enzymer har generelt tre karakteristika: de har høy enzymsaktivitet pr molekyl, de er følsomme for varme og viser aktivitet ved lavere temperaturer enn andre enzymer, ifølge Fiskeriforskning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.