Kritisk til legionellatest

Truls Tunmo
31. mars 2006 - 11:20
Vis mer

Nå slår dr. philos Catrine Ahlèn alarm. Den rutinerte forskeren har i mange år jobbet med testing for legionella på skip og hos bedrifter. Hun advarer mot norske myndigheters kontrollmetoder.

– Det er helt utrolig at helsemyndighetene benytter seg av verdiløse metoder på jakt etter legionellabakterier i kjøletårn. De tilråder kimtallsundersøkelser som bare teller bakteriefloraen. Slike tester vil aldri kunne avsløre legionellabakterier spesielt, det er bare en metode for å telle bakterieinnholdet i vannet. Og bakterier finnes jo overalt, også i vann , sier Ahlèn.

– Kimtallsundersøkelser av vannet i kjøletårn er rett og slett ubrukelige i forbindelse med legionellatesting. Det gir bare en falsk trygghet, sier hun.

– Hva må gjøres for å være på den sikre siden?

– Den største muligheten for å oppdage legionellasmitte, er å ta en spesifikk legionellatest. Den arten av den livsfarlige bakterien som er påvist i mer enn 90 prosent av sykdomsutbruddene med dødelig utgang, er legionella pneumophila.



Rimelige hurtigtester

Ifølge Sintef-forskeren finnes det rimelige hurtigtester som er meget pålitelige.

– Slike tester foregår ved at det tas vannprøver fra kjøletårnene som sendes et mikrobiologisk laboratorium for analyse. Det er svært viktig å ta prøver fra ulike steder i vannforsyningen, særlig også i tilførsel og avløp. Testene er hyllevare, sier Ahlèn.

– Hvor stor er risikoen for smitte?

– Jeg vet faktisk ikke hvor stor den er. Det eneste jeg kan si, er at den kan være betydelig, og at mange kjøletårn er tikkende legionellabomber.

– Fraskriver myndighetene seg ansvar ved ikke å foreta legionellatester av kjøletårn?

– Jeg synes jeg har sagt nok om hva jeg mener om den saken, men folk kan jo tenke selv, sier Catrine Ahlèn.

I mai i fjor ble Borregaard Industrier i Sarpsborg utpekt som smittekilde ved legionellautbruddet i Østfold. Ti personer døde etter å ha blitt smittet av den aggressive L pneumophila bakterien.

Avdelingsdirektør Truls Krogh i avdeling vannhygiene ved Nasjonalt folkehelseinstitutt opplyser at de skal samarbeide med Sintef om testing av legionellabakterien.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.