KRAFT

Kritiserer europeisk klimapolitikk

Ole K. Helgesen
18. apr. 2008 - 14:11

Normankritiserer EUs klimasatsing for å være mer preget av proteksjonisme.

– Det opprettes nasjonale og regionale teknologiske programmer etter press fra lokale firma og interessegrupper. Men tiltak hjemme fungerer bare til å lette samvittigheten vår. Det er en farlig vei å gå når man prøver å løse klimaproblemet med nasjonal symbolpolitikk og proteksjonisme. Og EU er i ferd med å bli ledende på dette, sier professoren.



-Gi gratis kvoter

Han mener de rike landene er nødt til å være sjenerøse i forhandlingene om et kvoteregime. – Vi er kanskje nødt til å gi Kina alle kvotene gratis for å få dem til å være med i et kvotesystem. Men til og med om vi ikke bryr oss om folk i fattigere land, bør vi gjøre det fordi klimaendringene setter globaliseringen i fare. Og det kan bli veldig dyrt.



-Men det er ikke dyrt å få ned utslippene. Beregninger viser at det vil bli lave tilpasningskostnader. Den alternative teknologien finnes allerede, og den vil utvikle seg videre når rammene er på plass. Og historien viser at tilpasningsevnen i økonomien alltid er større enn det vi tror på forhånd. Det er absolutt ingen grunn til ikke å gjøre de nødvendige tiltakene, sier Norman.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

-Ikke sats på teknologiutvikling

Den tidligere arbeids- og administrasjonsministeren sier at teknologiutvikling er å starte i feil ende.

- Den eneste muligheten å møte klimautfordringen er et forpliktende globalt kvotesystem. Da vil resten komme automatisk.

Vil vi klare å få på plass et globalt kvotesystem? - Verdens handelsorganisasjon viser at dette er mulig. Suksess er mulig når de gjensidige fordelene alle ser at de har noe å vinne på det, hevder Norman.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.