INDUSTRI

– Krisen er langt fra over

Sjeføkonom Tor Steig i NHO
Sjeføkonom Tor Steig i NHO Bilde: Trond Gram
23. nov. 2009 - 11:29

Det er et dystert bilde NHO tegner opp for 2010 i sin kvartalsrapport og økonomibarometer «Økonomisk overblikk». Langt mer pessimistisk enn det for eksempel SSB og Finansdepartementet har vært.

– Det er få tegn som tyder på at krisen er over, sa sjeføkonom Tor Steig i NHO da han la fram rapporten i dag.

Han påpekte at det er bare å glemme noen kjapp vekst eller boom for norsk næringsliv som i beste fall vil bevege seg sidelengs neste år.

Tiltakende pessimisme

Rapporten baserer seg blant annet på hvordan drøyt 2.200 NHO-bedrifter framtidsutsiktene. Sammenlignet med svarene fra tidligere i år, viser den at krisa faktisk har forverret seg utover i 2009: En kraftig nedjustering av markedsutsiktene, lavere lønnsomhet og svekket konkurranseevne, spesielt for industrien og byggnæringen.

– Mens bedriftene var relativt optimistiske i april, ser de mørkt på situasjonen nå med unntak av servicenæringen. Ikke overraskende får vi en tosporsøkonomi der industrien og bygg- og anlegg ennå ikke har sett bunnpunktet, fortalte seniorøkonom Einar Jakobsen.

Einar Jakobsen, seniorøkonom i NHO
Seniorøkonom Einar Jakobsen i NHO. Foto: Trond Gram Trond Gram

Av de bedriftene som har svart i undersøkelsen sier 44 prosent av bygg- og anleggsbedriftene at de regner med å permittere eller si opp folk det neste kvartalet. For industrien er tallet 37 prosent.

NHO peker dessuten på at bedriftene har hatt en tendens til å undervurdere situasjonen, og at det kan bli enda flere oppsigelser enn dette det kommende året. Organisasjonen tror at summen av registrerte ledige og personer på arbeidsmarkedstiltak vil øke fra dagens 95.000 til 120.000 mot andre halvår i 2010.

Mindre hjelp fra olje

– For ett år siden, i finanskrisens begynnelse, fikk norsk næringsliv et pusterom på grunn av svak krone og en sterk dollar. Dette har endret seg til at de i dag har et handikap i forhold til konkurrenter i Europa på over 50 prosent, påpekte Tor Steig.

Han advarer nå mot at omstillingsgrepene i Norge på kort sikt vil ha større negative konsekvenser enn positive. Og det er spesielt styringsrenta han er redd for.

– Det er liten inflasjonsfare internasjonalt med lave renter rundt oss. Dersom Norge setter renta mer og hurtigere opp enn andre land, slik at vi blir sett på som annerledeslandet, vil det raskt forsterke krona og øke kostnadsulempene ved å være lokalisert i Norge, sa Steig.

I tillegg viste han til at norsk økonomi ikke lenger kan forvente å få den samme drahjelpen fra oljesektoren som tidligere.

– Det som inntil nå har gjort industriutviklingen mer positiv i Norge enn i nabolandene, har vært store ordrereserver i oljesektoren som har gitt aktivitet lenge. Dette endrer seg nå, og dette er noe av grunnen til at vi har et annet syn på norsk økonomi enn andre prognosemakere har, sa sjeføkonomen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.