ENERGI

Krise i Silicon Valley

19. jan. 2001 - 10:18

Verdens teknologinavle måtte ty til lommelykt og stearinlys. En industrileder sammenliknet California med fattige land i den tredje verden med upålitelig energiforsyning.

Kjølig vær

Kjølig vær i Nord-California samtidig med at enkelte kraftverk har vært stengt for vedlikehold, har bragt strømforsyningen på sammenbruddets rand. California Independent System Operator (ISO), som overvåker strømforsyningen, måtte beordre distribusjonsselskapene til å koble ut kunder for at ikke hele nettet skulle bryte sammen.

Hele California er delt inn i regioner som blir koblet ut etter tur når det er nødvendig, uten at noen vet når. ISO varsler når California går inn i beredskapsfase 3, dvs at kraftreservene er under 1,5 prosent. Etter at en slik melding er gitt kan strømmen bli koblet ut når som helst. Ingen vet på forhånd hvem som blir rammet. Grunnen er at myndighetene og kraftselskapene ikke skal gi grønt lys for innbruddstyver til å forsyne seg når alarmsystemene ikke virker.

Resultatet er at hver gang det er en strømutkobling blir folk sittende fast i heiser, biler kolliderer fordi trafikklysene slutter å virke, restauranter må stenge fordi de ikke får laget mat.

Store tap for Silicon Valley

Teknologiselskapene i Silicon Valley taper tusenvis av arbeidstimer. Det er unektelig spesielt å gå inn i mørkelagte kontorlokaler i det som oppfattes som verdens teknologisenter. Servere og datamaskinparker går som regel på nødstrøm og påvirkes ikke. Strømutkoblingen rammer ikke sykehus, politistasjoner og toget som går under San Francisco Bay.

Onsdag var strømmen borte i halvannen time fordelt på ulike regioner. Torsdag var den borte i tre timer. Det ulmer i befolkningen. De mistror kraftselskapene for å mele sin egen kake og forsterke krisen. San Francisco har på vegne av forbrukerne saksøkt 13 kraftprodusenter for å ha samarbeidet om å fikse prisene og får å ha holdt kraft tilbake i kritiske perioder for å øke prisene kunstig.

Delstatsguvenør Gray Davis erklærte onsdag kveld California for kriseområde og beordret Departementet for vannressurser til å kjøpe nødvendig kraft og selge den til distribusjonsselskapene Pacific Gas & Electric Co. og Southern California Edison. De to selskapene har så stor gjeld etter kraftkjøp i høst og vinter at kraftprodusentene vegrer seg for å selge til dem. Staten California går derfor inn som mellommann når kfart kjøpes fra andre delstater.

Opp på regjeringsnivå

Kraftkrisen i California er også løftet opp til Washington DC-nivå. Avtroppende energiminister Bill Richardson beordret kraftselskaper med overskuddskapasitet skal selge til California.

Davis undertegnet også i går to lover som var vedtatt i delstatsforsamlingen for å bedre strømforsyningen. Den ene sikrer en bredere sammensatt kraftkommisjon, den andre pålegger distribusjonsselskapene å ikke selge kraftverkene sine, noe de ble pålagt da loven om deregulering ble vedtatt i 1996. California-politikerne angrer nå på dereguleringen som ikke ga lavere, men tvertimot høyere priser, og som nå truer hele den økonomiske veksten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.