OLJE OG GASS

Krevende arbeid i havn

ØNSKER VELKOMMEN: - Jeg regner selvsagt med at så mange som mulig kommer på årets Innovasjonslunsj for å overvære utdelingen av Innovasjonsprisene, sier Siri Helle Friedemann.
ØNSKER VELKOMMEN: - Jeg regner selvsagt med at så mange som mulig kommer på årets Innovasjonslunsj for å overvære utdelingen av Innovasjonsprisene, sier Siri Helle Friedemann. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
23. aug. 2010 - 12:21

For første gang er Innovasjonskomiteen ledet av en kvinne. Siri Helle Friedemann har vært medlem i komiteen i seks år, og overtok som leder av komiteen for to år siden. Til daglig er hun programleder for Petromaks i Norges forskningsråd.

– Ja, det er krevende å gå gjennom alle søknadene til Innovasjonsprisen, men det er morsomt å se spennet i søknadsmassen. I år er det satt ny rekord med 118 nominasjoner, så det tyder på at oljeindustrien fortsatt er opptatt av innovasjon, sier Friedemann.



Inspirerende

Innovasjonsprisen tildeles av en komité bestående av åtte presoner, bredt sammensatt fra forskjellige deler av oljeindustrien, både nasjonalt og internasjonalt samt undertegnede som representant fra fagpressen.

– Jeg vil si at juryen konvergerer fint. Det er stor enighet om hvilke som er de fremste kandidatene og vinnerne i de to kategoriene, en for større bedrifter og en for små og mellomstore bedrifter. Det er veldig morsomt og inspirerende å sitte i innovasjonskomiteen, se på det gode samspillet mellom medlemmene selv om de kommer med vidt forskjellige innfallsvinkler til de forskjellige nominasjonene.



Habilitet

– Flere av medlemmene er ansatt i firmaer som har levert inn sine nominasjoner til prisene. Hva med habilitet?

– Vi har strenge habilitetsregler. Dersom en nominasjon fra eget selskap eller konkurrent behandles, må vedkommende ut av rommet. Innovasjonsprisen ligger så høyt i omdømme at det må ikke oppfattes slik at den tildeles komitémedlemmenes selskaper.

– Jeg er også glad for at det endelig er utviklet kriterier for vår spesialpris, ONS Special award. Det letter arbeidet med å finne fram til gode kandidater og til slutt velge en kandidat, sier Friedemann.



Et metodisk skjønn

– Hvordan kommer dere fram til de endelige prisvinnerne?

– Vi bruker mye av den samme metodikken som vi bruker når vi evaluerer søknader om støtte til prosjekter i Norges forskningsråd. Metoden bygger på flere kriterier som spiller inn og som vektlegges når vi evaluerer. Metoden er ikke perfekt, men den er velprøvd og det viser seg at selv om vi alle har forskjellige utgangspunkt i juryen, så er sluttresultatene av evalueringene forbausende like hos de forskjellige medlemmene.

– Er det vanskelig å komme fram til de to vinnerne?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det å komme fram til en vinner er basert på et skjønn og juryen må velge den kandidaten de mener fyller alle kriteriene best. Så må jeg si at det er veldig mange gode kandidater som ikke når fram, men vi har kun to vinnere. Jeg er veldig godt fornøyd med de kandidatene vi premierer i år.



Ønsker mer fornybar

– Hva kjennetegnet årets søknader?

– For det første er vi stolte av at det kom inn et rekordstort antall nominasjoner. Nær halvparten av alle søknadene som ble levert inn var relatert til boring og brønnteknologier. Det var søknader som la spesiell vekt på økt sikkerhet, men også er viktige for økt oljeutvinning.

– Det jeg savnet var flere søknader rundt fornybar energi. Vi hadde håpet på å flere slike, men det viser kanskje at ONS fortsatt anses som en oljemesse, selv om det er energi som settes i sentrum. Jeg tror ONS kanskje må jobbe enda mer bevisst rundt dette, slik at vi oppfattes som en teknologisk møteplass for hele energiindustrien.

– Jeg kunne, sett i lys av hendelsene i Mexicogolfen, ønsket søknader relatert til ny teknologi for oljevern.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.