NETTARKIV

Kompetanseutvikling er seniorpolitikk

Direktør Åsmund Lunde i Senter for seniorpolitikk
Direktør Åsmund Lunde i Senter for seniorpolitikk Bilde: SSP
14. juni 2006 - 10:35

Forskere fra Arbeidsforskningsinstituttet, Østfoldforskning og forskningsstiftelsen Fafo står bak Utredning om seniorer og omstilling. Her viser de blant annet til at tre av fire statsansatte mellom 58 og 65 år syns det er positivt med omstillinger som innebærer at de må forholde seg til ny teknologi.

Imidlertid er det noen forutsetninger som må til for at eldre arbeidstakere skal komme helskinnet gjennom en omstilling. To hovedforutsetninger er kompetanseutvikling og medvirkning.

Ta med i omstilling

– Medvirkning er viktig fordi mange seniorer har gode erfaringer med omstillinger, og hvorfor ikke bruke disse erfaringene? spør direktør Åsmund Lunde i SSP retorisk.

Han finner det merkelig at mange tenker på ansatte i 50–55-årsalderen som om de er på vei ut.

– De har jo ti–tolv år igjen i arbeidslivet. Ved omstillinger er det viktig alltid å passe på å gi de eldre et signal om at de også tas med i omstillingen, sier Lunde.

Han tror uteglemmelse av seniorene ikke skyldes ond vilje, men holdninger og kultur. Dette kom også frem i en tidligere undersøkelse, Seniorbarometeret. To av tre ledere svarte her at de har mer tro på yngre enn eldre ansatte ved innføring av ny IT og nye måter å jobbe på.



Et spark bak

Forskerne konkluderer med at løpende kompetanseutvikling er sentralt for å mestre omstilling og forebygge utstøting fra arbeidslivet. SSP-direktøren mener ansvaret for at også seniorer videreutvikler sin kompetanse, ligger både hos bedriften og den enkelte. Bedriftsledere må ikke tro at eldre arbeidstakere ikke kan lære noe nytt.

– Samtidig tror jeg en del av oss eldre trenger et spark bak. Bedrifter kan ikke drive sosialpolitikk, og etter- og videreutdanning er ikke sosiale tiltak. Som arbeidstaker må du passe på at du hele tiden er oppdatert på det du skal kunne, sier Lunde.

IKT-dugnad

Forskerne etterlyser mer kunnskap om sammenhengen mellom seniorer, omstilling og digital kompetanse. SSP er nå i startfasen med en nasjonal dugnad for å heve seniorenes IKT-ferdigheter. Dugnaden er en del av eNorge 2009 og gjennomføres i samarbeid med Nasjonalt senter for læring i arbeidslivet (VOX).

– Vi er en så liten organisasjon at vi er avhengig av å få med oss Nito, Tekna og partnere på bedriftsnivå. Hvis du ikke har digital kompetanse, virker teknologien truende. Sintef har i en rapport advart om at eldre arbeidstakere står i fare for å bli analfabeter i bruk av IKT, sier Lunde.

Han understreker at videreutdanning er høyt prioritert i Senter for seniorpolitikk. – Vi seniorer må regne med å ta videreutdanning fordi den tekniske utviklingen skjer fort og fordi alle må reorganisere seg i arbeidslivet flere ganger. Tiden med en trygg jobb som varer livet ut, er forbi, sier Åsmund Lunde.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.