T2

Kompakt i formen, stor på lyd

TEST: System Audio Saxo On-wall.

System Audio Saxo 8 er ikke stor, men låter langt større enn den ser ut til.
System Audio Saxo 8 er ikke stor, men låter langt større enn den ser ut til. Bilde: System Audio
26. des. 2012 - 13:56
Vis mer

Tidligere har vi blant annet sett på veggbaserte systemer fra Definitive Technology og Monitor Audio. De ligger på rundt tjue tusen for fem høyttalere. Så har prisen for subwooferen kommet i tillegg.

Et system med System Audios lille Saxo 8 som front og surround, og Saxo 10 som senter, klokker inn på 6.685,-. Det er rundt en tredjedel av prisen!

Det store spørsmålet blir da hvilke forskjeller dette vil medføre når det kommer til lydopplevelsen.

Kompakt

System Audio har faktisk 3 veggmodeller med samme pris, om vi tar med Comet, som er på tilbud. Både Saxo, Comet og Talent koster nøyaktig det samme, 2.495,- per stykk. En litt større spennvidde i størrelse og pris kunne sikkert gjort valget enklere. Vi valgte Saxo fordi det er den nyeste av disse modellene.

Saxo er en kompakt krabat. 16 x 28.5 x 15.2 centimeter er det vitale målene. Det er ikke spesielt stort, men stort nok til at høyttaleren er oppgitt til å levere respons ned til 60 Hz.

Saxo 8 er bestykket med en éntommers diskant og en fire tommers bass/mellomtone.  Diskanten på Saxo 8 er litt spesiell fordi System Audio benytter en DXT spredelinse. Spredelinsen rundt diskanten skal bidra til å gi en mer naturlig spredning av diskanten i rommet.

Høyttaleren kommer med innebygget veggbeslag, men kan også plasseres på et bord, hylle eller på TV-benken. Saxo 10, som vi bruker som senter, har ikke veggbrakett, så har man planer om å ha alle høyttalerne på veggen, vil det være smartere å også bruke en Saxo 8 som senter.

I Saxo-serien finner vi to subwoofere, Saxo Sub 8 og Saxo Sub 10. Også den største modellen fra System Audio, SE200, passer designmessig med Saxo-høyttalerne. Hvilken modell man velger bunner mest ut i størrelse på rommet og hvor kraftig bass man ønsker.

Våre erfaringer tilsier at det ikke lønner seg å spare på nettopp subwooferen. En god subwoofer løfter det totale inntrykket. Vi fikk dessverre ikke med en matchende subwoofer, så vi benytter subwooferen fra Monitor Audio Apex.

TEST: Billige projektorer til hjemmekino  

Lettmontert

Man trenger ikke være spesielt fingernem for å greie og henge Saxo 8 på veggen. De henger nemlig på en skrue, så selv vateret kan man la ligge, så lenge man bruker tommestokken og får høyttalerne i lik høyde.

På veggen har Saxo 8 en relativt kompakt formfaktor. De ligner riktignok litt mer på tradisjonelle stativhøyttalere enn Apex fra Monitor Audio, som har en slankere, men mer høyreist form. 

Sammenlignet med mer tradisjonelle gulvhøyttalere eller høyttalere på stativ er det liten tvil om at veggmonterte høyttalere fortsatt vinner den estetiske kampen.

Har man små barn er det enda en grunn til å vurdere vegghengte høyttalere. Da slipper man fare for at høyttalere velter eller diskantelementer blir trykket inn. Vært der, prøvd det.

Både prismessig og størrelsesmessig ser vi for oss Dali Fazon Sat som den største konkurrenten. Den har et litt annerledes design, og har også en del mindre kassevolum, noe som gjør at den må deles en hel del høyere enn Saxo 8.

Oppsett

En høyttaler som Saxo 8 er ikke bygget for å spille spesielt dypt. Den har sitt virkningsområde mellom 60 og 25.000 Hz. I et stuekinooppsett som dette er det fornuftig å dele høyttaleren relativt høyt for å sikre at den får jobbe i sitt optimale område.

Selv om den er spesifisert til 60 Hz, vil nok 80 Hz fungere ypperlig, og det stemmer som kjent også med anbefalingene til THX.

Under 80Hz gjør en subwoofer en langt bedre jobb, og med betydelig større autoritet. Over 80Hz er det ikke spesielt kritisk med et litt lite kassevolum, og Saxo 8 kan få utfolde seg.

TEST: TV-er mellom 40 og 42 tommer  

Stort og detaljert lydbilde

For å starte med en skikkelig dynamikkbombe kliner vi like godt til med The Avengers. Dette er kanskje den råeste lydfilmen i hjemmekinosammenheng hittil i år.

Den har alt det vi ønsker av en god hjemmekinofilm. Spesielt er det dynamikken og den ekstremt vellagde surroundmiksen som tiltaler oss.

Allerede på innledningen hører vi at senteren evner å gjengi den litt dype mannestemmen med en fylde som føles naturlig. Vi har hørt nok sentere som låter tynt og som mangler den autoriteten som kreves.

Det er nemlig ingen enkel oppgave å holde kontrollen på alt som skjer midt i lydbildet. Saxo 10 er ingen voldsomt stor høyttaler, så vi blir nesten litt overrasket over at den greier å fremføre såpass med autoritet som den tross alt gjør.

Saxo 8 kan vi trygt si at låter betydelig større enn den fysiske størrelsen skulle tilsi. Den har en fyldig og detaljert måte å ytre seg på, og den tegner opp et stort lydbilde. De forsvinner også litt i lydbildet, noe som i dette tilfellet er positivt.

Man skal ikke få oppmerksomheten dratt mot høyttalerne når man ser på film. Man ønsker at lyden bare kommer naturlig og blir en forlengelse av de inntrykkene man ser på skjermen. Denne egenskapen har Saxo 8. 

Diskanten virker rimelig godt detaljert, og den har en flott spredning i rommet. Det er nok også med på å gi inntrykket av et stort lydbilde. Det er en viktig hjemmekinoegenskap, for lyden skal brette seg ut og være større enn bildet, i alle fall når det er snakk om film servert via en flatskjerm.

Vi har plassert høyttalerne cirka 15 centimeter til siden for flatskjermen, og diskanten er plassert i høyde med midten av skjermen. Vi må også si oss fornøyd med at til tross for den ganske store stuen på 60 m2 greier Saxo 8 å holde koken selv med rimelig greit med volum.

TEST: Hjemmekino med åtte sylindre

Gå for surround

Blir man for ivrig vil den begynne å komprimere lyden, men i et mer normalt stort rom har denne krabaten evner som overgår størrelsen. Selv om man ser mest på TV-sendinger er det en god ide å gå for en 5.1-oppsett i stuen.

Flere og flere kanaler sender med Dolby Digital-surroundlyd, spesielt filmkanalene, men også nyheter, underholdning og aktualitetsprogrammer høres bedre og mer interessante ut med et skikkelig lydanlegg.

Jeg kjenner jeg angrer på at jeg brukte så lang tid selv før jeg gikk for kringlyd også i stuen. Det har endret en hel del på bruksmønsteret vårt. Nå ser jeg og familien mange flere filmer i stuen enn hva vi gjorde tidligere.

Musikalsk overraskelse

Selv om en veggmontert høyttaler aldri helt kan matche en god gulvstående høyttaler på musikk, så har en veggmontert høyttaler også sine fordeler. Da tenker vi ikke på at den er relativt liten og tar opp lite plass.

Det vi tenker på er at en vegghøyttaler er tunet for å henge på vegg. Dermed vet også produsenten litt mer om rommet høyttalerne skal brukes i. Det samme kan man ikke si om gulvhøyttalere.

Der kan produsenten komme med anbefalinger, men han vil aldri være sikker på hvor den blir plassert. En gulvhøyttaler forandrer lydsignaturen ganske drastisk, spesielt i bassområdet.

Vi setter på Marius Müller og Carmen, en sang med mange gode minner, og med et eminent gitarspill. Spillestilen til Saxo 8 er åpen. Den har en flott kontroll på detaljene i musikken og den gjengir låten med en fin åpenhet. 

På vinnerlåten til Martin Halla fra The Voice, kjenner vi at gåsehuden kommer krypende oppover armene når den nydelige coverversjonen av Tom Waits sin klassiker, Take it with me, brer seg ut i rommet.

Det er ganske imponerende å høre hvor flott høyttaleren bretter låten ut og gjør den større enn hva man kan tenke seg med øynene åpne. Vi liker slike overraskelser!.

Konklusjon

Saxo 8 gjør betydelig mer ut av seg enn det den fysiske størrelsen skulle tilsi. Den spiller åpent og stort, og greier å gi en ganske realistisk hjemmekinoopplevelse så lenge rommet ikke er for stort.

De gode genene byr også på gode musikkopplevelser.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

Carl Henrik gjenskaper stereo- lyden  

Slik skiftet vi skjerm på Ipad-en

Spotify lanserer følgetjeneste

Dette er TV-standarden produsentene vil satse på  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.