KRAFT

Kombinerer kjøling med oppvarming

15. mai 2007 - 07:14

Da Thon Hotels skulle bygge den nye konferansehallen, måtte de sørge for luftavkjøling om sommeren.

Den store møtesalen ville bli ubehagelig varm når sommersola steker som verst. Olav Thongruppen gikk ut med forespørsel på et kjøleanlegg, men kjøleleverandøren Byggklima foreslo et kombinert anlegg for både kjøling og oppvarming.

En varmepumpe med andre ord.



Lønnsomt

Markedet for luft-til-luft-varmepumper har økt voldsomt i private hus, men her er det billig oppvarming som er drivkraften.

Slike varmepumper har sitt utgangspunkt i kjøleanlegg, og de fungerer like godt til kjøling som til oppvarming.

Selv om den store veksten de siste årene har skjedd på mindre private anlegg, er store luft-til-luft-anlegg minst like økonomiske i drift. Men her er paradoksalt nok behovet for kjøling en viktig driver i stedet for selve oppvarmingen.

Varmen stiger

– I en hall med så stort volum og takhøyde som dette så vi for oss at mye av varmen ville stige opp og bli liggende under taket. Vi trengte å sirkulere luften og verken gulvvarme eller strålevarme ville være spesielt gunstig. Løsningen med å kombinere kjølebehovet med oppvarmingen så derfor ut til å være spesielt gunstig i vårt tilfelle. Enøk er viktig for oss, og at det er så lønnsomt er selvfølgelig ingen ulempe, sier prosjektleder i Olav Thongruppen, Geir Andersen.



Anlegget

Varmepumpesystemet har tre utedeler tilknyttet ni innedeler for å ta seg av oppvarming og kjøling av konferansesalen. Hver av de tre utedelene har to kompressorer med trinnløst variabelt turtall.

Kjølemidlet fordeles til de ni innedelene i form av store radiatorer som henger langs veggene i takhøyde inne i salen.

Jevn varme

I tilegg til å levere varme og avkjøling, sirkulerer de luften slik at temperaturen holdes jevn i hele hallen. Anlegget har en voldsom kjøleeffekt.

Det er dimensjonert for en utetemperatur på minus 22 grader og blir det kaldere enn minus 10, blir oppvarmingen assistert av tradisjonell elvarme i form av oppvarming av ventilasjonsluften og stråleovner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Hvis hele anlegget hadde vært basert på tradisjonell elvarme, var årsforbruket beregnet til 260 000 kWh. Med varmepumpen synker behovet til 108 000 kWh, en besparelse på 58 prosent. Besparelsen er nok til at anlegget betaler seg tilbake i løpet av ca. fem år.











Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.