ARBEIDSLIV

Knallhard kamp om hodene

Espen Leirset
29. sep. 2005 - 10:31

Øystein Torbjørnsen er blant de siste nøkkelpersonene som hoppet fra et selskap til et annet.

Han ble headhuntet til Fast Search & Transfer fra Sun Microsystems. Nylig gikk også Knut Magne Risvik over til Google, og startet dermed opp lokalavdelingen til den tredje søkegiganten i trønderbyen.

Risvik var blant de sentrale personene i det gamle Fast-miljøet i byen. De mest etterspurte personene blir lokket over til konkurrenten med nye utfordringer og gode arbeidsvilkår.



Hard konkurranse

De store nettsøk-selskapene er livredde for at konkurrentene skal rykke fra dem i utviklingen av stadig bedre søketjenester.

Forskningen skjer så raskt og konkurransen er så hard, at selskapene som sovner blir tapere. Trondheim har i lang tid vært verdensledende innen sin nisje av søketeknologien.

Det teknologiske grunnlaget for Fast Search & Transfer stammer fra institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap ved NTNU. Trondheimsmiljøet ble raskt ledende på websøk, blant annet fordi de hadde erfaring helt fra 1980-tallet med utvikling av store databaser fordelt over flere sammenkoblede datamaskiner.



Gode jobb-muligheter

Fast solgte utviklingsavdelingen i Trondheim til Overture i 2002. Kort tid etter ble Overture oppkjøpt av Yahoo!, og Trondheimsgjengen som da talte 55 personer, fulgte med på lasset. I dag er det 20 færre, men leder Harald Botnevik ved Yahoo! Trondheim røper planer om å utvide arbeidsstokken med 15 personer i løpet av neste år.

”Nye Fast” i Trondheim, med Øystein Torbjørnsen ved det lokale roret, forteller også om vekstambisjoner i selskapet. Han varsler at selskapet har planer om å ansette flere utviklere i tida framover, slik at det er gode jobbmuligheter for de rette kandidatene. I dag er det to Fast-ansatte i Trondheim, i tillegg til to stipendiater.



Tett NTNU-kontakt

– Det er viktig å være synlig blant studentene. Det er kamp om de beste kandidatene, og vi ønsker en tett tilknytning til universitetet, understreker Torbjørnsen overfor Teknisk Ukeblad. Fast leier kontor hos NTNU på Gløshaugen, og veileder også diplomstudenter i datateknikk.

Sitt eget jobbskifte forklarer Torbjørnsen slik: – Jeg hadde jobbet med mer eller mindre det samme siden 1987. Jeg hadde behov for nye problemstillinger. I Sun satt dessuten sjefene sju tidssoner unna, så det ble mye kveldsjobbing. Nå sitter sjefen i Oslo, sier 43-åringen fornøyd.



Global arbeidsdeling

Botnevik sier at Trondheim har gjort seg kjent i Yahoo! og de andre selskapene som kompetenten utviklere av ny søketeknologi.

Yahoo! ønsker derfor å beholde en sterk stilling i NTNU-byen, selv om de også engasjerer rimeligere utviklere andre steder.

I India sitter 250 utviklere som jobber med delvis samme problemstillinger som de 35 i Trondheim. Selv om lønnsnivået i Norge er høyt og geografisk perifert, er norske teknologer likevel konkurransedyktige.

– India har et lavt lønnsnivå kombinert med generell høy kompetanse. Vi representerer imidlertid en spisskompetanse som nesten ingen i verden matcher. Dette er en helt ny type global arbeidsdeling hvor vi kan konkurrere på nisjekompetanse, mens inderne har andre fortrinn, utdyper Botnevik engasjert.

Både Botnevik og Torbjørnsen er generelt bekymret over at søkingen til teknologiske- og realfag er lav. De ønsker derfor å gjøre satsingen i sine selskap kjent, og markedsfører gjerne gode jobbmuligheter.





Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.