KRAFT

Klarer ikke brenne nok søppel

Brenner ikke nok: Det finnes ikke nok forbrenningskapasitet for avfall i Norge. Her løftes avfall inn i ovnen ved Heimdal forbrenningsanlegg.
Brenner ikke nok: Det finnes ikke nok forbrenningskapasitet for avfall i Norge. Her løftes avfall inn i ovnen ved Heimdal forbrenningsanlegg. Bilde: Mikal Sveen
Birgitte Ramm
4. juli 2008 - 08:57

Fra 1. juli neste år blir det forbudt å legge nedbrytbart materiale på deponi.

Dette innebærer avfall som papir, tre, våtorganisk avfall, tekstiler og slam.

– Jeg er svært fornøyd med at dette forbudet nå er på plass. Det betyr økt gjenvinning av avfall som ellers ville bli deponert, sier miljø og utviklingsminister Erik Solheim i en pressemelding.

Les også: Brenner søppel for miljøet

Ikke mulig

Men mengden deponert avfall har økt de siste årene. Det vil derfor ikke være mulig å innfri forbudet innen neste år.

– Det vil ikke være tilstrekkelig forbrenningskapasitet i Norge fra 1. juli neste år. Vi blir stående med flere hundre tusen tonn avfall uten noe sted å gjøre av, sier Stein Lorentzen i Avfall Norge til TU.no.

Overgangsordning

Søppelet må dermed enten eksporteres til utlandet eller det må etableres overgangsordninger.

– Vi har gitt innspill til regjeringen om at det ikke er tilstrekkelig forbrenningskapasitet, og at det bør etableres overgangsordninger. En del kommuner må få midlertidige unntak fra forbudet på gitte vilkår, sier Lorentzen.

Avfall Norge hadde primært ønsket at en i Norge var selvforsynt på forbrenningskapasitet. Per i dag eksporteres det allerede mye søppel til forbrenning i Sverige.

Klarer det i Sverige

Sverige har hatt en lignende deponilov siden 2005, og har både en bedre forbrenningskapasitet og større energiutnyttelse av avfallet enn det vi har i Norge.

Men Sverige har heller ikke nok kapasitet til å ta imot alt det brennbare søppelet som i dag sendes på deponering i Norge.

Mer søppel enn før

– Mengden avfall øker raskt, både i et globalt perspektiv og i Norge. Dermed vokser totalmengden til deponering selv om stadig mer går til sortering, forteller Lorentzen.

I 2006 ble 1,9 millioner tonn avfall sendt til deponering ifølge SSB. Dette var en økning på 31 prosent fra 2005. Dette inkluderer også ikke-nedbrytbart materiale, som ikke er inkludert i det nye forbudet.

Bedre vilkår

Deponering av avfall har i mange tilfeller vært det billigste alternativet. Forbudet skal derfor ifølge regjeringen bedre konkurransevilkårene for bedriftene som driver med gjenvinning av avfall.

– Det har lenge vært virkemidler for å stimulere til gjenvinning. Innføringen av en deponiavgift på 500 kr per tonn var et kraftig virkemiddel, og har økt gjenvinningsandelen. Men det er klart at et forbud er et mer radikalt virkemiddel enn en avgift, mener Lorentzen.

Minsker metangassutslipp

Hensikten med forbudet er å minske metangassutslipp fra deponiene. Metangassutslipp fra deponier utgjør 2,5 prosent av Norges klimagassutslipp i dag. Ifølge regjeringen vil forbudet på sikt redusere disse utslippene til en tredjedel av dagens nivå.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.