ENERGI

- Kjenner oss ikke igjen

Statkrafts kraftstasjon Sima i Hardanger
Statkrafts kraftstasjon Sima i Hardanger Bilde: Statkraft
Atle Abelsen
5. feb. 2006 - 07:00

– Vi noterer oss utspillet fra NTNU-miljøet, men kjenner oss ikke helt igjen i resonnementet, sier Rolf Jarle Aaberg hos Statkraft til tidsskriftet Elektro. Han er avdelingsleder for teknologiutvikling og FoU i selskapet.

Han bekrefter imidlertid at Statkraft er selektive i forhold til å støtte prosjekter som skal kommersialisere ny teknologi.

– Vi mener det er viktig at andre bransjer, som for eksempel leverandørindustrien deltar i utvikling av ny teknologi slik at teknologikompetanse, produksjonskapasitet og markedsføringsapparatet er involvert. I et internasjonalt teknologimarked er det ikke naturlig at en teknologibruker alene skal ta risikoen i et prosjekt.

Tar ansvar

Aaberg mener imidlertid at de tar ansvar ved å bidra til teknologiutviklingen på et tidligere stadium, og viser til blant annet SmartGenerator-prosjektet som et eksempel.

Statkraft har også en betydelig satsing på nye energiteknologier som saltkraft, tidevannskraft, og hydrogen.

– Vi erkjenner at vi som en betydelig aktør har behov for utvikling av den kompetansen og teknologien vi er avhengig av, og det ansvaret tar vi. Derfor har vi vært, og vil være pådrivere for en god dialog mellom involverte aktører om hvordan samarbeidet kan videreutvikles.

Statnett SF har en annen innfallsvinkel. – Vi deltar til enhver tid i 5–10 prosjekter med 3–5 års horisonter som kan munne ut i kommersielle produkter, sier direktør Lars Vormedal. Han har ansvaret for FoU-virksomheten hos det statlige, norske nettselskapet.

Vormedal understreker det spesielle ansvaret de har i det norske kraftsystemet. Statnett har ansvaret for at kraftsystemet til enhver tid har tilstrekkelig kvalitet og tilgjengelighet til at kraftmarkedet fungerer optimalt.

– Men dette gir oss ingen plikt til å drive FoU. Vi satser på FoU som en ren investering i franmtiden for å gjøre en maksimalt god jobb. Det legger føringene for hvilke prosjekter vi involverer oss i. Vi er ikke bekymret for om det blir god butikk for de som står bak i etterkant, det er bare til fordel for oss.

Som eksempler viser han til utviklingen av radarvarslingssystemet Ocas, og det banebrytende skjøtesystemet for luftledninger fra Opp Kraftledningstjenester.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.