IT

Kineserne vil samarbeide om datasikkerhet

Huawei tar til orde for et bredt sikkerhetssamarbeid mellom de store aktørene innen IT-infrastruktur.

Huaweis europeiske sikkerhetsansvarlige, Ulf Feger, tror ikke ett selskap klarer å sikre nettverkene. Aktørene i industrien må gå sammen, enten de konkurrerer eller ikke.
Huaweis europeiske sikkerhetsansvarlige, Ulf Feger, tror ikke ett selskap klarer å sikre nettverkene. Aktørene i industrien må gå sammen, enten de konkurrerer eller ikke. Bilde: Odd R. Valmot
30. des. 2013 - 09:12

Ingen kan fikse problemet med datasikkerhet alene. Og det kan ikke fikses en gang for alle heller. Dette vil bli en kontinuerlig kamp mellom det gode og det onde i overskuelig fremtid.

Det mener en av Huaweis syv sikkerhetsgeneraler, tyske Ulf Feger.

Han har tittelen Cyber Security Officer, og skal arbeide sammen med både egne ansatte og kunder. Han skal også være selskapets sikkerhetsambassadører utad og jobbe for bedre datasikkerhet i hele industrien.

– Vi prøver å få med oss de andre store innen dette feltet. Både de vi konkurrerer med og andre med kunnskap om datasikkerhet, i et stort samarbeid mot den felles fienden. Vi trenger et fellesskap på forsvarssiden om vi skal ha mulighet til å stå imot det vi ser utvikle seg, sier han.

Selv om Huawei skulle lykkes i sin sikkerhetskurtise, tror ikke Feger dette er et problem som går over. Dette kommer til å bli en slags kald krig i årene fremover, der begge parter utvikler nye våpen og nye forsvarsteknologier.

Les også: Nettsikkerhetsgiganten Blue Coat kjøper norske Norman Shark

Bratt motbakke

Alt det gamle datautstyret som fremdeles er i drift er en stor utfordring for moderne datasikkerhet, mener han.

Fremdeles benyttes IT-utstyr som er både 20 og 30 år gammelt. Utstyr fra en tid hvor ingen var veldig opptatt av sikkerhet.

Utfordringen er å beskytte en IT-infrastruktur med et innslag av gamle komponenter så godt det lar seg gjøre og samtidig drive utviklingen fremover mot nytt og mye tryggere utstyr.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Teknologien vi bruker i dag er blitt vesentlig sikrere enn tidligere. Vi har hatt en aktiv sikkerhetstenkning i selskapet lenger enn dette har vært et stort tema. Derfor føler vi at vi er i stand til å ta en ledende rolle i et sikkerhetsfelleskap med konkurrenter og samarbeidspartnere, sier han.

Les også: – En norsk kommune utsettes for 6000 dataangrep i døgnet

Sammensurium

Selv en vanlig moderne IT-komponent som en ruter er sjelden noe homogent produkt, påpeker Feger. Den består av en masse maskin- og programvare-komponenter fra en lang rekke ulike leverandører.

— Det er vår utfordring å holde styr på alle komponentene. Ikke minst på programvaresiden er det vanskelig. Veldig mye programvare er basert på komponenter av åpen kildekode og satt sammen til et hele. I tillegg skal alt gjennomgå regelmessige funksjons- og sikkerhetsoppgraderinger.

— Over mange år og tiår blir det veldig mye å holde styr på. Men alt dette må vi som leverandører holde et våkent øye på og varsle kunder om det oppstår sikkerhetshull slik at de kan oppgradere.

Les også: Andre tirsdag i hver måned kjører et lite program på 600 millioner PC-er

Mistro

Om Huawei vil lykkes i bestrebelsene gjenstår å se.

Amerikanerne vil ikke ha kinesisk nettverksutstyr inn i landet, og mange av selskapene de vil samarbeide med er amerikanske. De frykter at det er bygget inn teknologi som kan avlytte amerikansk kommunikasjon.

Det benekter de kinesiske selskapene på det sterkeste, men amerikanerne har nok sett ut fra agen praksis hva som er mulig, og verden har fått innsyn i det siden Snowdon kledde den amerikanske sikkerhetsorganisasjonen NSA naken.

— Vi er nødt til å bygge ned mistroen til kinesiske leverandører. Vi lever alle i den samme grenseløse IT-verden og vi må arbeide sammen mot å gjøre den med sikker. Den teknologien vi utvikler er ikke bare fra Kina. Vi utvikler i USA, i Europa og i resten av verden, sier Feger.

Les også:

Slik foregår et innbrudd i mobilen din

Dette er de største IT-truslene nå

102.000 nordmenn har vært utsatt for ID-tyveri  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.