KLIMA

Kina utelukker klimaavtale i København

En gutt sitter på sin fars skuldre på Rådhusplassen i København under en markering for en klimaavtale. Håpet svinner om utsiktene til at det blir en avtale på klimatoppmøte
En gutt sitter på sin fars skuldre på Rådhusplassen i København under en markering for en klimaavtale. Håpet svinner om utsiktene til at det blir en avtale på klimatoppmøte Bilde: Scanpix/Reuters
17. des. 2009 - 08:05

En kinesisk tjenestemann som er involvert i forhandlingene, sa natt til torsdag at den kinesiske beslutningen om at det ikke er mulig å komme fram til en avtale, er basert på samtaler med resten av G77-landene.

Den kinesiske tjenestemannen sa til nyhetsbyrået Reuters at det ville være bedre med en kort politisk erklæringen av en eller annen sort.

Vil gå mot forslag

Han sier at forhandlingene likevel vil fortsette med det mål å oppnå et gjennombrudd. Han sa at Kinas problem er et prosedyremessig spørsmål.

Kina informerte Danmark onsdag kveld om at de står sammen med utviklingslandene i å gå imot et dansk forslag om å overlate til mindre grupper av land å gå gjennom alle de foreliggende forslagene. Kina mener alle må være med på prosessen.

Kina advarer også i-landene mot å bruke klimaendringer som påskudd for å innføre handelshindringer.

I stampe

Allerede onsdag kveld var det klart at forhandlingene i København sto i stampe. Det er først og fremst Kina og USA som står imot hverandre.

Kina og de andre utviklingslandene krever at USA og de øvrige i-landene forplikter seg til klare utslippskutt og legger mer penger på bordet til finansiering av tiltak mot klimaendringer i den tredje verden.

USA krever på sin side at også utviklingslandene skal forplikte seg til å begrense sine utslipp av klimagasser.

På vei til København

Et hundretall statsledere er torsdag på vei til København for å tale til toppmøtet med håp om å bidra til at det blir en ny avtale om å begrense klimaendringene.

USAs president Barack Obama, som etter planen kommer til København fredag, ønsker en funksjonell avtale, en politisk avtale med nok tenner til å få de forskjellige landene til å kutte i sine utslipp mens en mer formell og bindende avtale blir utarbeidet i løpet av neste år.

USAs problem er at Kina krever forpliktelser som Obama ikke kan love så lenge han ikke vet hva Kongressen er villig til å gå med på, samtidig som Kongressen ikke vil gå med på mer før Kina forplikter seg til utslippsbegrensninger som er kontrollerbare.

Obama har lovet at USA skal kutte utslippene med 17 prosent i 2020 i forhold til 2005-nivået, med basis i et vedtak i Representantenes hus. Men det er ingen garanti for at Senatet vil vedta noe lignende.

Pessimisme

Mange andre ministre sier at de langdryge forhandlingene som ofte stopper opp, kan ende med fiasko.

– Det kan godt være vi ikke lykkes med en substansiell avtale, men vi må iallfall prøve. Problemet nå er at vi ikke en gang prøver, sa den britiske energi- og miljøvernministeren Ed Miliband onsdag kveld.

Også Australias statsminister Kevin Rudd sa at forhandlingene gikk i snegletempo og han tonet ned utsiktene til at det blir en avtale.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.