NETTARKIV

Kaospiloten

Dordi Digre
7. mai 2002 - 10:56

Som daglig leder i Snøhetta arkitektkontor måtte Ole Gustavsen gjøre noen organisatoriske grep da han tok over i 1997. De idealistiske arkitektene var ikke så glad i å fakturere for arbeidet, og firmaet var på randen av konkurs. Nå er det et overskuddsforetak med femti ansatte, rangert som det 15. beste arkitektkontoret i verden og med det mål å være en pådriver for norsk kultur.

Hos Snøhetta snakkes det lite om ledelse og organisasjon, der regjerer innfallsmetoden og kravet om at ting skal være gøy. Selv mener Gustavsen at han fungerer som inspirator og gartner for et selvstrukturerende kaos der problemplantene må vannes fra tid til annen.

Engasjementet ligger tykt utenpå arkitekten, som også er utdannet snekker. Til tross for stor tegneglede i barneårene, ble skolen for kjedelig og gutten begynte på yrkesskolen. Kort tid etter endt utdanning innså han imidlertid at de tunge løftene i yrket ville lede til en tidlig død. Dermed bar det først over på Westerdals reklameskole, før han som en av 500 søkere kom inn på Arkitekthøgskolen i Oslo.

Ni år som håndplukket arkitekt i Snøhetta har budt på spennende oppgaver. Sammen med kone, tvillingdøtre og 12 gode kolleger reiste han til Kairo i 1994 for å jobbe med Bibliotecha Alexandrina. Etter ett år i egypternes hovedstad var prosjekteringen gjort, og følget vendte hjem til Norge. I 1996 var bygget ferdigtegnet og han begynte som prosjektleder, blant annet for den norske ambassaden i Berlin.

I Snøhetta er lysten etter å vinne mer alltid til stede. Prestisjeprosjektene i Alexandria og Oslo har gitt dem troen på at det er mulig. Men debatten rundt operaprosjektet gjør 43-åringen oppgitt på vegne av norsk kulturliv: - Om et land ikke tar seg råd til å bygge en kulturinstitusjon som en opera, så dør resten av kulturlivet. Det er en fabrikk for kunstnerisk utfoldelse, til inspirasjon for mange, og som ikke kan overlates til idealister.

Han etterlyser politisk vidsyn, og vil ha slutt på pengedebatten. - Vi befinner oss i den rikeste epoken i norsk historie. Hva er det vi vil etterlate oss som et monument på rikdommen?.

Det har blitt 30 turer til Egypt siden 1995, men åpningen av biblioteket i Alexandria får ikke Gustavsen med seg. Isteden skal han til Paris idet startskuddet går for vandreutstillingen om Alexandria i regi av Norsk arkitekturmuseum. Han kunne vært begge steder, men jobben som deltidspappa og daglig leder gir ikke tid til mer.

Les mer på side 16

Det åttende underverk

Ole Gustavsen (43) er inspirator og gartner for de viltvoksende arkitektene i Snøhetta. Åpningen av biblioteket i Alexandria må han imidlertid stå over.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.