KARRIERE

– Kan ikke ha det slik at bedrifter kun skal ha friske, barnløse 30-åringer

Nito reagerer på «topping av laget».

Nito reagerer på at bedrifter ikke tar hensyn til ansiennitetsprinsippet i nedbemanningsprosesser.
Nito reagerer på at bedrifter ikke tar hensyn til ansiennitetsprinsippet i nedbemanningsprosesser. Bilde: colourbox.com
Ina AndersenIna AndersenJournalist
10. juli 2015 - 10:43

Nito merker presset fra nedbemanningene i olje- og gassbransjen. Ingeniørforeningen har opplevd en markant økning i antall henvendelser fra medlemmer og tillitsvalgte i forbindelse med oppsigelsesprosesser.

Advokat i Nito, Kirsten Rydne, forklarer at advokatene i Nito jobber tett sammen med  foreningens tillitsvalgte i bedriftene for sikre at nedbemanningsprosessene går riktig for seg.

– Det sentrale arbeidet for NITO handler om å medvirke til at arbeidsgivere fastsetter klare og etterprøvbare kriterier for utvelgelse av hvem som må gå for siden å følge opp at utvelgelseskriteriene blir fulgt. Målet er å sikre at de medlemmene som blir sagt opp, blir valgt ut i samsvar med de kriteriene. Det er det på langt nær alle som blir, sier Rydne til Teknisk Ukeblad.

– «Topper laget»

Det er ikke noe krav at bedrifter skal følge ansiennitet når de nedbemanner, men Nito anbefaler likevel at ansiennitet skal være det sentrale utvelgelseskriteriet. Men det er langt fra alle bedrifter som velger å bruke dette, ifølge advokaten.

– Vi ser også at det ikke alltid blir lagt så mye vekt på sosiale hensyn som vi skulle ønske. Det innebærer at det skal tas hensyn til om enkelte medarbeidere kommer svært vanskelig ut av en nedbemanningssituasjon. Bedriftens behov for å si opp skal veies mot arbeidstakerens behov for å beholde jobben, sier hun.

Eksempel på sosialt hensyn kan være funksjonshemming, sykdom eller høy alder.

Rydne mener det er her mange av de alvorligste sakene ligger.

– Vi ser at mange arbeidsgivere er harde på labben når bedriftens situasjon er vanskelig. Det styggeste jeg ser er der arbeidsgiver ikke tar hensyn til for eksempel helseproblemer til en ansatt.

Nito ser også en tendens til at bedrifter ønsker å «toppe laget».

– Det er et problem. Vi kan ikke ha det slik at enkelte bedrifter kun skal sitte igjen med barnløse 30-åringer, som er helt friske. Det må vi motvirke, poengterer advokaten.

Les også: Nå synker lederlønningene i oljebransjen

– Kan ikke vurdere avdelinger enkeltvis

Andre utfordringer juristene i Nito møter er at bedrifter tar for seg avdelinger enkeltvis i nedbemanningsprosesser, i stedet for hele bedriften som en samlet enhet.

– Det fører blant annet til utvelgelseskriterier blir tolket på ulik måte i ulik avdeling. Det er en utfordring, og her må vi sørge for kvalitetssikring, sier Rydne.

En bedrift er i tillegg forpliktet til vurdere alle ansatte sett under ett. De har ikke lov til å forenkle ved å ta hver avdeling hver for seg.

– Det enkleste for bedriften er å utelukke omplassering på tvers av avdelinger, men dette kan føre til svært urimelige resultat. Det er ikke rimelig at en eldre arbeidstaker med lang ansiennitet må gå før en ung og nytilsatt i en annen avdeling dersom begge samme kompetanse, forklarer advokaten.

Nito har hatt mange saker hvor en begrenset utvelgelseskrets med utgangspunkt kompetansevurderinger har ført til urimelige utvelgelsesresultater.

Foreningen forteller eksempelvis om en produksjonssjef som slutter etter 25 år i produksjon etter eget ønske. Han begynner i kvalitetsavdelingen. Etter et halvt år oppstår en nedbemanningssituasjon, og den tidligere produksjonssjefen blir vurdert med lavest poengsum i kvalitetsavdelingen, og blir dermed den som må gå.

Les også: Disse bransjene på land skriker etter oljeingeniører

Inne i 70 bedrifter

Og det er ingen tvil om at det er travle tider for juristene i Nito.

Advokater fra fagforeningen yter for øyeblikket bistand til medlemmer og tillitsvalgte i anslagsvis 70 bedrifter.

Nedbemanningsprosessene skjer svært raskt, og det er høye overtallighetstall. Nito's advokater er nå flere ganger ukentlig i forhandlingsmøter på vegne av oppsagte medlemmer, opplyser foreningen.

– Volumet av saker er veldig stort. Mange av nedbemanningsprosessene er ryddige og de fleste oppsigelsene er saklige, men med et så stort volum vil det selvfølgelig skje mange feil. Mange uriktige beslutninger om utvelgelse korrigeres før oppsigelse blir gitt, men en god del utvikler seg til tvister. Mange saker ender med forhandlingsmøter og der man ikke kommer til enighet tar Nito saken videre til retten dersom arbeidstaker ønsker det og vi vurderer at det er mulig å vinne, sier hun.

Hvor mange stevninger Nito har tatt ut på vegne av medlemmer har hun ikke nøyaktige tall på. Til nå vil hun anslå at fagforeningen har tatt ut noen titalls stevninger.

– Det som er sikkert er at tallet vil øke, påpeker advokaten.

– Og antall saker totalt må nå være på flere hundre, som er håndtert enten av tillitsvalgte eller av jurister i Nito, påpeker Rydne.

Som tidligere er det innen olje- og gassbransjen det er flest saker, og geografisk er det også flest saker på Vestlandet hvor næringen står sterkest.

– Men det sprer seg til flere regioner. Det er et landsdekkende problem, sier hun.

Les også: Sparkede ingeniører truer med rettssak. Får to årslønner for å trekke saken

Streng prioritering i sommer

Advokaten er spent på hvor stort trykket blir i sommer. Nito har sikret seg ved å ha tilkallingsvakter i beredskap.

– VI har hatt et jevnt tilsig av nye saker nå også, selv om det pleier å roe seg litt i sommermånedene. Og vi vil så klart fortsette å gi bistand, det har medlemmene våre krav på. Derfor sørger vi også for streng prioritering, for at vi skal kunne følge opp det som er kjerneoppgavene våre. Nå er det alle mann på dekk, sier hun.

Rydne poengterer at de tillitsvalgte i Nito gjør et enormt arbeid under de pågående nedbemanningsprosessene.

– Vi har et fantastisk tillitsvalgtapparat som nå får vist hva de er gode for.

Mange arbeidsgivere og arbeidsgiverrepresentanter fortjener også honnør, mener hun.

– Det er så viktig og riktig å understreke for dem som blir sagt opp under nedbemanninger at de er høyt verdsatte medarbeidere, selv om de må gå. Mange arbeidsgivere gjør faktisk det og flere burde følge deres eksempel, understreker Rydne.

Les også: Én av fem ingeniører tar ikke ut ferien de har rett på

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.