KLIMA

Kan betale for kullkraftrensing i USA

Stein Jarle Olsen
5. mai 2007 - 08:48


– U-landene tviler på den vestlige verdens integritet i klimaspørsmålene. Vi må vise dem at vi mener alvor ved å redusere våre egne utslipp før vi krever at de skal redusere sine, mener professor og leder i regjeringens Lavutslippsutvalg Jørgen Randers.

– Bruk pengene i Vesten

Han mener Norge bør vise vilje og seriøsitet ved å betale for kullkraftrensing i USA.



– Om vi betaler for rensing i Afrika, dukker nord-sør-problematikken opp umiddelbart. I østblokklandene har de fått tildelt så mange gratiskvoter at det ikke vil være noe poeng i å foreslå rensing. Pedagogisk hadde det vært veldig nyttig om Norge hadde betalt for CO 2-rensing i vestlige land, som for eksempel i USA, sier Randers til TU.no.



Etterlyste vilje

Han peker på at han for ikke lenge siden var i Kina og snakket med myndighetene der, og de etterlyste større vilje fra vestlige myndigheter til klimasatsing.

– Signalvirkningene overfor u-land vil være mye større om vi bruker penger på CO 2-rensing i vestlige land, sier han.

Randers peker også på at Norge på enkelte punkter ligger milevis bak mange av enkeltstatene i USA, ettersom disse har valgt en langt mer klimaforpliktende kurs enn amerikanske myndigheter ser ut til å gjøre.

– California ligger flere år foran oss i klimatiltak, og nordøststatene har allerede etablert et kvotehandelssystem. Utfordringen blir å integrere dette i EUs foreslåtte reformer, sier han.



Betale rensing selv

Lavutslippsutvalget som Jørgen Randers var leder for, leverte i oktober sin utredning "Et klimavennlig Norge" til miljøvernminister Helen Bjørnøy. Der pekte de på flere viktige punkter for å styrke Norges klimaposisjon overfor utlandet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


– Det viktigste er at staten betaler for CO 2-håndtering av gasskraftverkene i Norge selv. Dette innebærer fullskalarensing av Kårstø-anlegget fra starten av, selv om det innebærer bruk av utenlandsk teknologi. Videre må staten bidra til finansieringen av Aker Kværners teknologi på CO 2-rensing for å etablere norsk kunnskap og arbeidsplasser på området, sier Randers.



Nettogevinst

Konsulentfirmaet McKinsey laget tidligere i år en rapport om hvilke økonomiske konsekvenser ulike klimatiltak vil kunne få. De påviste at mange enkle tiltak ikke krevde teknologiske nyvinninger og faktisk kunne gi en økonomisk nettogevinst.



SE OVERSIKTEN OVER LOMMEBOKVENNLIGE KLIMATILTAK HER!

Forkaster økt oljeutvinning med CO2

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.