BYGG

Kamp om 2,6 krisemilliarder

Tore Stensvold
22. juni 2009 - 13:16
Vis mer

Det meste av krisepakken fra regjeringen til kommunene var tiltenkt vedlikehold og oppgradering av kommunale bygg, veier og anlegg.

Ifølge regjeringen har kommunene klart å bruke eller bestemt hva de skal bruke ca. 1,3 milliarder kroner til. Den resterende potten på ca. 2,6 milliarder kroner er fortsatt ubrukt

Men kommunene har klare ideer om hva de skal bruke dem til. En del er sendt ut på anbud og andre prosjekter er i planleggingsfasen og derfor ikke sendt ut på anbud.

Vedtak

– Lokalpolitikerne har jevnt over vedtatt hva pengene skal brukes til. Godt over en tredel av pengene har gått til prosjekter som allerede er iverksatt eller ferdigstilt, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.



Noe i underkant av en tredel er gått til prosjekter som for øyeblikket er ute på anbud, mens for godt og vel siste tredelen er ikke anbudsprosessen satt i gang.

Red for kapasitet

Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) uttrykte i forrige uke bekymring for kapasiteten til å planlegge og prosjektere nok av oppgaver til at pengene virkelig blir brukt i kommunene.

-Det skorter både på kompetansen og kapasitet til å planlegge og prosjektere bygge- og anleggsprosjekter, sier administrerende direktør Trond Johannesen i MEF.

Les også: Ser lysere på framtida

Ventet siden i vinter

Kleppa påpeker at er naturlig at det tar noe tid før alle prosjektene er iverksatt.

– Formalitetene rundt saksbehandling og anbudsprosesser er én side. Men mange prosjekter, for eksempel på veiene, kunne heller ikke settes i gang før vinteren hadde sluppet taket. For større prosjekter i skolene er det rimelig å vente til elevene har tatt sommerferie. Det er likevel viktig at de kommunene som ikke har påbegynt anbudsprosessene, nå kommer i gang med dette, sier statsråden.

Last ned Excel-ark og se fylke for fylke!

Spørrerunde

Regjeringen baserer sine opplysninger på rapportering fra kommunene. MEF gjorde sin egen undersøkelse denne måneden og sendte spørreskjema til alle landets kommuner.

61 kommuner av 333 som svarte, bekrefter at tiltakspakken har resultert i konkrete prosjekter. Svært mange svarer at de er i gang med planlegging og prosjektering, men at de har for lite tid og kapasitet.



Effekten kommer

Regjeringen tror det blir mer fart i aktiviteten etter ferien.

– Vårt mål var å koble ledige hender med viktige oppgaver. Tilbakemeldingene viser at kommunene gjør jobben vi har bedt dem om å gjøre. Vi kan også forvente at effekten på sysselsettingen av dette tilskuddet vil bli enda sterkere utover sommeren og høsten, sier Kleppa, i en pressemelding.



Skoler får mest

Vedtakene rundt i kommunene og fylkeskommunene medfører at anslagsvis 1,5 milliarder kroner vil gå til å ruste opp skolebygg. Om lag 750 millioner kroner er vedtatt brukt på veier, mens det er satt av rundt 500 millioner kroner til henholdsvis sykehjem og omsorgsboliger og kirke, idretts- og kulturformål. Resten går til andre formål, deriblant barnehager og kommunale utleieboliger.

– Vi vet at det er et stort vedlikeholdsetterslep i kommunesektoren og at pengene kommer til nytte. Jeg er sikker på at kommunene og fylkeskommunene bruker pengene der behovet er størst. Innbyggerne vil merke at skolene, sykehjemmene, idrettsanleggene og veiene deres nyter godt av dette tilskuddet, sier Kleppa.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.