OFFSHORE

Kålorm erobrer rørledningene

BABY:Agnar Aadland holder kraftpluggen som skal erobre oljeverdenen. ASBJØRN GOA
BABY:Agnar Aadland holder kraftpluggen som skal erobre oljeverdenen. ASBJØRN GOA Bilde: Asbjørn Goa
Claude R. Olsen
23. sep. 2002 - 07:39

To smarte brødre fra Bergen står bak trekkmekanismen som de håper skal skape furore i oljeindustrien. Det tekniske navnet er trekkeinnretning ("pull device"). I oljebransjen kalles den en "traktor".

Nyvinningen beveger seg omtrent som en kålorm ved bukte og rotere seg fremover. Det smarte ligger i overføringen mellom motoren og de mange ringformede leddene. Oppfinnelsen som er patentert i de aktuelle markedene, gjør at traktoren kan bevege seg uavhengig av å få grep på rørveggen eller bli ført med en olje/vannstrøm.

Traktoren var blant de åtte finalistene i årets ONS 2002 Innovation Award og fikk tidligere i år Reodor Felgen-prisen.

Harald Aadland er teknologen og den som fant opp og utvikler fremdriftsmekanismen. Agnar Aadland er økonomen og den som selger teknologien og firmaets tjenester.

- Det begynte med en ide om framdrift ved hjelp av en buklebevegelse. Etter hvert utviklet jeg den roterende kjernen innvendig i traktoren, sier Harald.

Fordelene med kålormen i forhold til eksisterende teknologi, er mange. Det renner ut av brødrene: Trekkraften er over 1000 kg, det er mer enn det dobbelte av hva som nå er tilgjengelig. Traktoren kan passere hindringer i røret, den kan bevege seg gjennom varierende rørdiameter og uavhengig av om rørveggen er glatt eller ru, våt eller tørr. En annen viktig fordel er vekten.

- Se her, sier Harald og løfter opp prototypen som ble vist frem på oljemessen i Stavanger. Med så lav vekt er det enkelt å pakke kofferten og ta med hele utstyret på fly til der inspeksjonsoppdraget er.

- Responsen under ONS var helt enorm. Vi fikk en veldig fin presentasjon under åpningsseremonien i forbindelse med kåringen av årets innovasjon. For oss var det verdt millioner i markedsføring å komme blant de åtte på toppen av listen, sier Agnar.

Testprogram

De fleste store selskapene som jobber med brønn- og rørledningsinspeksjon som Haliburton, Schlumberger og Smedvig, var innom standen ifølge Aadland. Det var også enkelte investeringsselskaper. Men foreløpig holder brødrene investorene på avstand. De vil gjennomføre testprogrammet først.

AaTechnology har en avtale med Statoil og Smedvig om et 12 måneders testprogram. I løpet av denne perioden skal traktoren først gjennom omfattende tester i Bergen med evaluering av tredje part (blant annet Det Norske Veritas) på elektronikk, mekanikk, programmering og matematisk modellering.

Den siste tiden er gått med til å utvikle motor og gir som tåler det høye trykket og den høye temperaturen nede i borehullet. Pilotversjonen tåler trykk på 600 bar og temperatur opp til 150 C.

Trang start

Halvor og Agnar Aadland etablerte AaTechnology i 1999 (47,5 prosent hver) sammen med direktør Bjørnar Iversen i Odfjell (5 prosent og styreleder). I dag har selskapet fem ansatte. De første to årene tjente brødrene penger på konsulentoppdrag for andre. Det siste året har prosjektmidler fra Statoil, Smedvig og SND gjort at de kan konsentrere seg hundre prosent om traktoren.. Til nå har utviklingsarbeidet kostet ti millioner kroner.

Forretningsmodellen brødrene jobber etter er å selge tjenesten med å transportere utstyr gjennom rørledninger. Andre leverandører hekter på utstyr for inspeksjon og målinger foran og bak.

Også på land

"Kålormen" er like anvendelig for inspeksjon av vann og avløpsnettene. Brødrene prøver å få innpass i kommunesektoren, uten hell så langt.

- Vanlige trekkmekanismer kan gå 150 meter inn i røret. Vår kan gå kilometervis sier Agnar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.