OLJE OG GASS

– Jukser seg offshore

Fullstendig mangel på kvalitetssikring av offshore sikkerhetskurs truer sikkerheten på sokkelen, ifølge fagforeninger.

Maiken Ree
5. des. 2011 - 11:23

For noen år siden ble PSK (Petroleumsindustriens senter for kvalitetssikring av kompetanse) opprettet, som et samarbeid mellom fagforeningene og arbeidsgiverorganisasjonene. PSK hadde som oppgave å kvalitetssikre leverandører av kurs innen opplæring av olje- og gassindustriarbeidere.

Men i fjor besluttet Oljeindustriens Landsforening (OLF) å legge ned PSK, som følge av at OLF mente organisasjonen ikke fungerte i tråd med OLFs forutsetninger for etableringen.

Fritt frem for kursholdere

Dette har, ifølge flere fagforeninger på sokkelen, ført til en slags “vill-vest” tilstand innen sikkerhetskursene.

– Vi har fått tilbakemelding på at kursdeltakerne bruker en viss tid på en test i sikkerhetskursene, og at den samme maskinen er brukt av syv til åtte personer i løpet av kort tid. Det betyr at flere personer har logget seg på én bruker id, sier Bjørn Romsbotten, avdelingsleder i Fellesforbundet.

Også Industri Energi ønsker strengere kvalitetssikring av kursene.

– Vi vil samarbeide med hvem som helst for å få til et slikt system. Det ser ut som vi må gå til norske myndigheter igjen for å spørre hva de vil gjøre med dette. Det er kun fagbevegelsen som bryr seg med slikt, mens det burde ha vært et bransjeansvar å sikre kvaliteten, sier fagsjef for HMS offshore i Industri Energi, Ketil Karlsen.

Oljearbeidere kan verken engelsk eller norsk

Åpent sår som ikke gror

Han mener det er uforklarlig hvorfor PSK ble lagt ned, og at det er et åpent sår som ikke forsvinner.

I dag er det Oljeindustriens Landsforening (OLF) som skal kvalitetssikrer kursene. Men det er ikke gjort noen revisjon av kursene siden PSK ble lagt ned.

Vi har ikke sjekket kursene siden PSK ble lagt ned. PSK hadde på sin side en gjennomgang av sentrene i sin levetid. Leverandørene som ble godkjent under PSK har opprettholdt godkjenningen, men blir nå en del av en overgangsordning skissert i den nye ordningen, som trådte i kraft 1. desember i år, sier informasjonssjef i OLF, Kjetil Hjertvik.

LO-forbund slår alarm: <br/> Grådighet og konflikt truer sikkerheten på sokkelen

Han sier at den nye ordningen krever at kurssentrene må tilfredsstille en rekke kriterier for å bli godkjent. Rent praktisk vil ikke revisjonene starte før neste år.

De vil få besøk av et revisjonsteam bestående av representanter utpekt av oss. Fagforbundene får også mulighet til å stille i dette teamet. En godkjenning gjelder for fem år av gangen, sier Hjertvik.

Gjør seg en bjørnetjeneste

Dere er uforstående til at det påstås at det jukses i stor grad?

– Vi er ikke uforstående til at det kan være en problemstilling. Men vi forutsetter at kursleverandørene leverer kvalitet. Folk gjør seg da også en bjørnetjeneste hvis de tror det er greit å jukse. Kursene har fagplaner som er laget i en part-sammensatt gruppe. Uavhengig av bakgrunn og språk skal man kunne det en lærer på kursene for å bestå, sier Hjertvik.

– Ingeniørene må ut av kontorene

Fanger opp svakheter

Kursleverandør Nosefo stiller seg uforstående til at det er for enkelt å jukse i sikkerhetskursene.

Alle kursdeltakere skal ta et nettbasert forkurs i forbindelse med grunnleggende sikkerhetskurs. Når kursdeltakerne kommer til kursstedet første dag av praktisk opplæring, må de ta en test som viser at de har forstått innholdet i det nettbaserte kurset, forklarer HMS-ansvarlig i Nosefo, Johannes Øyre.

– Her vil vi fange opp om kursdeltakeren på egenhånd har gjennomgått forkurset, og hvilke språkkunnskaper personen har. Vi har til dags dato ikke opplevd forsøk på fusk, sier Øyre.

Oljeselskapene som opererer på norsk sokkel, kan i dag godkjenne annen form for opplæring av sine utenlandske ansatte. Da er det oljeselskapene selv som er ansvarlige for å sjekke språkkunnskapene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.