NETTARKIV

JSF-brikke på plass

Anders J. Steensen
8. des. 2008 - 11:36
Vis mer

Horten: I seks år har hortensbedriften Techni arbeidet med å utvikle en komponent for JSF F35. De er en av de få bedrifter i Norge som har deltatt i utviklingsfasen av prosjektet så langt. Komponenten er en vibrasjonsdempet, støtdempet og kjølt ramme for avansert elektronikk på Norges framtidige kampfly.



Halv milliard kroner

Oppdraget med å utvikle elektronikkhylla som er integrert i flykroppen, kom fra en underleverandør til Lockheed Martin, Moog Inc, i USA. Med de avtaler som er inngått med Moog kan det bety at Techni over omtrent 20 år har potensial til å få kontrakter for opp mot en halv milliard i dagens verdi.

– Økonomisk får kampflyleveransene fra Techni først skikkelige konsekvenser når antall fly i leveransene stiger fra omtrent 2012/2013. Vi er nå fortsatt i utviklingsfasen, slik at våre leveranser så langt er relativt beskjedne i kroner og øre, sier daglig leder Dag Almar Hansen.



Flere muligheter

For Techni betyr oppdraget at de kan tenke mer langsiktig. Om regjeringen hadde valgt Saab JAS Gripen, ville bedriften fortsatt hatt underleveranser fordi de også har en avtale med Saab.

– Saabs forslag har større innslag av overføring av intellektuelle rettigheter og utviklingssamarbeid framover, mens Lockheed Martins prosjekter sikrer oss direkte deltakelse i flyprosjektet og leveranser. Vi håper fortsatt, og tror, at Saab i tillegg vil videreføre prosjektet vi har igangsatt med dem, da vi mener vi har fått prosjektet på grunn av kompetanse, ikke som avlat, sier Hansen.



Må beholde SkatteFUNN

Bedriften ble etablert i 1997 og har hatt en jevn vekst fram og teller i dag rundt 40 ansatte. Techni driver primært innen fire hovedområder: energieffektivisering, olje og gass, medisinsk teknologi og forsvarsteknologi.

– Noe vi startet med i 2001 var å investere i egen FoU-aktivitet ved å bygge opp maskinvare- og programvareplattformer som kunne gjenbrukes. Mye av vår vekst har vært stimulert av SkatteFUNN-ordningen, både for oss direkte og for våre kunder.

Det vil være særdeles uheldig dersom denne ordningen, som for mange små og mellomstore bedrifter er nødvendig for å sikre FoU-aktiviteter, faller bort, sier Hansen. Norge må ta seg råd til å finansiere FoU og eksport.



Egen produksjon

For å sørge for et større inntektsgrunnlag har bedriften etablert et eget produksjonsselskap.

– Opprinnelig drev vi kun med design og produktutvikling for kunder, men vi fant ut at kundenes apparat ofte fokuserer mer på merkevare og markedsføring, slik at det åpnes for mer helhetlig produktutvikling der vi tar fullt ansvar fra idé til ferdig produkt. Som følge av det opprettet vi et selskap som driver med logistikk og produksjon – TIP A.S. Selskapet er en forlengelse av Techni og opererer både her i Horten og i Kina. Vi opererer fortsatt med full integritet, sier Hansen

– Vi i Techni velger løsninger først for så å lete etter prosess- og komponentleverandører til disse løsningene. Disse underleverandørene blir så kontraktert av TIP som står for felles logistikk, kvalitetskontroll, sammenstilling og sluttest. Til sammen gir dette bedre langtidsstabilitet for oss, og sikrer jevn vekst.



Olje og gass

Et av de viktigste vekstområdene har vært olje og gass særlig knyttet til brønn- og undervannsteknologi. Techni har utviklet egne plattformløsninger innen flere kategorier, men har lagt størst vekt på sensorteknologi og bransjens fokus på elektrifisering.

– Vi utviklet selv styring og elektrisk aktuator for undervannsbrønner. Den har vi fått mange henvendelser på, forteller Hansen.

– I tillegg er det mange spin-off-løsninger mellom dette markedet og annen industriell automasjon, slik at vi ser egentlig meget positivt på fremtiden, både under vann, på land og i lufta med, sier Dag Almar Hansen.



.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.