KRAFT

– Jens Stoltenberg er feig

Jannicke Nilsen
2. juli 2010 - 12:43

I dag klokken ett offentliggjorde regjeringen at de sier ja til Statnetts ønske om å bygge kraftlinjen mellom Sima og Samnanger.

Deler av traseen er svært omstridt.

– De kunne ha tatt denne beslutningen for lenge siden. I stedet velger de å offentliggjøre beslutningen mens folk er på ferie. Det er tredje gang de gjør dette, sier aksjonsleder Rasmussen bi Bevar Hardanger, og viser til at meldingen om kraftlinjen fra Sima til Samnanger i sin tid kom rett før ferien, mens konsesjonen ble innvilget i midten av mai.

Sivil ulydighet

Rasmussen avviser ikke sivil ulydighet etter regjeringens ja til kraftlinje gjennom naturskjønn Hardanger-natur.

Det gjør heller ikke Naturvernets leder Lars Haltbrekken.

– Vi har ikke tradisjon for å drive med sivil ulydighet. Men i dag vil jeg ikke utelukke noe om hva som skjer videre, sier Haltbrekken.

Olje- og gass

Både Rasmussen og Haltbrekken mener det er Norges olje- og gassinteresser som har overkjørt naturinteressene i denne saken.

– Jeg er fryktelig lei meg. Nok en gang har regjeringen hørt på oljeindustrien. Olje- og energidepartementet gir oljeindustrien carte blanche, de kan bruke så mye strøm de vil til uholdbar lav pris. Industrien hadde fortsatt gått med overskudd selv om vi hadde brukt noen milliarder på å legge kraftlinjen i kabel under jorda, sier Rasmussen.

– Uforståelig

Haltbrekken synes det er ironisk at regjeringens aksept av Sima-Samnanger kom samtidig med at NVE gir konsesjon til Skagerrak 4, den fjerde sjøkabelen mellom Norge og Danmark.

– Det er helt uforståelig at regjeringen ikke valgte både å sikre både energiforsyningen og naturverdiene i Hardanger gjennom en løsning med sjø- og jordkabel. Det er oljeindustrien som sørger for det økte kraftforbruket, da burde regjeringen tatt merkostnaden ved en slik løsning, sier Haltbrekken.



Kan ikke sammenlignes

– Jordkabel medfører også store naturinngrep?

– Her snakker vi om å bruke fjordene som trasé, det kan ikke sammenlignes, mener Rasmussen.





Monstermaster

Høyspentlinjen skal gå gjennom fem kommuner, og de høyeste mastene blir 45 meter høye.

Beslutningen om å tillate oppføring av det som i de heteste debattene har vært omtalt som "monstermaster", har vært tøff å ta for regjeringspartiene.

SV tapte

SV ville fortsette å utrede mulighetene for å legge kabler sjø- eller jord langs deler av strekningen, men tapte kampen i regjeringen.

– Denne linjen innebærer store naturinngrep, og det er stor folkelig motstand mot den i Hardanger. Usikkerheten rundt mulige alternative traseer har vært stor, og en rekke forslag til hvordan luftspenn gjennom Hardanger kan unngås har vært lansert. En uavhengig utredning av mulige alternativer ville derfor vært fornuftig, sier partiets nestleder Audun Lysbakken til NTB.



Forsyningssikkerhet

Trolig har Arbeiderpartiet og Senterpartiet latt seg overtale av Statnett, som gjennom hele våren har brukt mye tid på å få fram at bergensområdet har en forsyningssikkerhet som etter deres mening står til stryk.

Mange har advart om at Bergen kan bli "det nye Midt-Norge", med tanke på høye strømpriser og lav forsyningssikkerhet.

– Når en ser på hva som har skjedd i Midt-Norge i vinter, ser man at man i slike situasjoner er prisgitt det beslutningene som er tatt tidligere, eller som ikke er tatt, sa olje- og energiminister Terje Riis-Johansen på pressekonferansen tidlig fredag ettermiddag.

Attraktivt reisemål

Fjordlandskapet i Hardanger er et av de høyest verdsatte landskapene i Norge, ifølge Direktoratet for Naturforvaltning og Riksantikvaren.

I 2004 ble vestlandsfjordene kåret til verdens beste reisemål av National Geographic.

- Hvil i fred

Den lokale motstanden mot strømmastene og naturinngrepet har vært og er formidabel.

En engasjert Twitter-bruker levner lite håp for turistattraksjonens framtid.

- Først var det brua, nå kommer kraftlinja. Hvil i fred, mitt kjære Hardanger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.