DATATELE

IT-trege kommuner

Trond Heggelund
2. okt. 2006 - 10:25
Vis mer

Ambisjonen til fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) er at 25 prosent av alle kommunale innkjøp skal skje via e-handel i 2009. I dag er det kun en begrenset andel av innkjøpene som skjer på denne måten.

Lite på nett

Dette er noen av hovdekonklusjonene i en undersøkelse som ble presentert på IT-tinget. Undersøkelsen er gjennomført av NorStat på vegne av ErgoGroup. De har spurt rådmenn og IT-sjefer i 100 norske kommuner.

69 prosent svarer at mellom 0 og 20 prosent av innkjøpene i kommunene gjøres via e-handel.18 prosent svarer at mellom 20 og 40 prosent gjøres via e-handel. 13 prosent svarer at mer enn 40 prosent kjøpes via e-handel.

Undersøkelsen viser også at kun en fjerdedel av kommunale tjenester er elektronisk tilgjengelig.

Mangler kompetanse

- Til tross for dette mener kommunene at planen eKommune er innen rekkevidde. Og det er bra. Men det er et apropos at undersøkelsen viser at manglende økonomiske ressurser, kompetanse og tilgang på gode teknologiske løsninger ansees å være de tre største utfordringene i forhold til realisering av ekommune 2009, sier administrerende direktør Terje Mjøs i ErgoGroup.

Postens IT-selskap, ErgoGroup, signaliserer med undersøkelsen at de vil ha en større del av kaka når kommunene nå må ut i markedet for å få hjelp med outsourcing, e-handel og finne brukbare teknologier til alt fra sikkerhetsløsninger til portaler.

Larsen på hugget

Sentralt i dette arbeidet er nestoren Håvard Larsen, som er direktør for offentlige løsninger i ErgoGroup. Han har tidligere vært administrerende direktør i TDC Norge, TDC Internordia og Compaq Norge (nå fusjonert med HP).

Under IT-tinget var Larsen på hugget med lanseringen av Kantegas sikkerhetsportal integrert med egne løsninger mot offentlig sektor.

Dermed kan norske kommuner og etater enkelt koble seg til innbyggerportalen Min Side, samt tilby trygg og sikker tilgang til sine egne, nettbaserte tjenester.

Enormt marked

Larsen mener dette bare er starten på deres nye satsting mot offentlig sektor, som vil utgjøre et enormt marked de neste fem til ti årene.

- Jeg føler at ErgoGroup nå har en meny som kan friste kommunene, samt at vi kan få rådmenn og IT-sjefer til å senke skuldrene ettersom vi har tenkt på den nødvendige sikkerheten som må være tilstede før de blir heldigitale, sier Larsen.

Under åpningsesjonen under IT-tinget holdt han et engasjert foredrag for 550 deltagere om hvordan disse skal realisere digitaliseringen av offentlig sektor.

Ikke ekstra bevilgninger

Ut i fra det Teknisk Ukeblad fikk høre etterpå, er det mange kommunale IT-sjefer og beslutningstakere som vil vurdere å gjøre IT-arbeidet annerledes etter at de har vært på IT-tinget. Men problemet er ikke viljen til å gjøre ting på en annen måte enn tidligere. Det er pengene og fagkompetanse som er problemet.

I sitt foredrag ”IT som drivkraft for fornying av offentlig sektor” under IT-tinget, ville ikke fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys love noen ekstra midler i forbindelse med innføringen av ny teknologi i kommunene.

Det politiske omkvedet har så langt vært at kommunene får klare seg med det de allerede har fått og det som kommer av penger i årlige, statlige overføringer fram til 2009.

Sump av dårlig selvtillit

Selv om ErgoGroup-direktør Terje Mjøs diplomatisk ikke ville si det høyt under IT-tinget, så viser undersøkelsen til NorStat og ErgoGroup med all tydelighet at kommunene og statsråden må få opp farten dersom de skal klare å realisere ekommune-planen innen 2009. Det er bare tre år til. Og med sedvanlig kommunal og statlig treghet er ikke det lenge til.

For å sitere nyhetsbrevet Mandag Morgen: ”Problemet er at kommune-Norge har kjørt seg fast i en sump av dårlig selvtillit”. Etter å ha sett undersøkelsen til NorStat og ErgoGroup har kommunefolkene og statsråd Heidi Grande Røys nok å gripe fatt i.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.