IT

It-bransjen rammes først – og minst

Abelia-leder Paul Chaffey tror både på plusser og minuser for it-bransjen gjennom en ny krise.
Abelia-leder Paul Chaffey tror både på plusser og minuser for it-bransjen gjennom en ny krise. Bilde: Ståle Andersen
Leif Hamnes
27. okt. 2011 - 09:41

Abelia-leder Paul Chaffey deler de norske konsekvensene av krisen inn i kortsiktige og langsiktige effekter for it-bransjen.

Knebles

Den kortsiktige er lite hyggelig:

– Hvis industrien rammes og handelen rammes, knebles etterspørselen og du må tåle en effekt av konjunktursyklusen. Noe av det du kan kutte kostnader på kortsiktig, er forskning og it-prosjekter. Ikke fordi det er smart, men fordi du må. Dette rammer gjerne eksterne leverandører ekstra hardt. Så avhenger det av langsiktigheten på prosjekter og avtaler, sier Chaffey.

De langsiktige effektene trekker delvis i motsatt retning:

– Med en krise følger også en restrukturering av næringslivet. Det blir mer automatisert, mer effektivt, mer teknologiintensivt. Mange bruker nettopp kriser til å effektivisere drift og til å satse på kunnskap, og erfaringer fra USA viser at kunnskapsorienterte yrker tradisjonelt rammes mindre, sier Chaffey.

Positiv mulighet

Han illustrerer med at 2008-krisen slo inn ganske seint på forskningssiden, og aldri så hardt at man fikk dramatisk høy arbeidsledighet.

Både for forskningssektoren og it-bransjen tror Chaffey at staten kan spille en avgjørende rolle.

– Virkemidlene kan være langsiktige FoU-satsinger i det offentlige, at vi greier å holde hjulene i gang selv om kundene midlertidig er borte. På it-siden representerer en krise en stor mulighet for staten til å modernisere sine elektroniske tjenester. «Never waste a good crisis», heter det, for i gode tider mangler man kapasitet, sier Chaffey.

Få konsekvenser

Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge har ikke sett krisetendenser foreløpig.

– P.t. går norsk it-næring så det suser. Vi er ganske optimistiske for hjemmemarkedet. Er du i eksportmarkedet stiller det seg riktignok tøffere nå, det er mer en «vent og se»-holdning, men heller ikke for norsk ikt-eksport ser vi noen krise foreløpig, sier Hoff.

Problemene kommer når eksportbedrifter begynner å slite, og investerer mindre hjemme.

– Men denne verdikjeden har ikke slått inn ennå. Vi har mange svært store prosjekter i offentlig sektor, og generelt stor etterspørsel. Går privat sektor dårlig, kan man også øke investeringene i offentlig sektor, sier han.

– Men denne verdikjeden har ikke slått inn ennå. Vi har mange svært store prosjekter i offentlig sektor, og generelt stor etterspørsel. Går privat sektor dårlig, kan man også øke investeringene i offentlig sektor, sier han. Per Morten Hoff i IKT Norge sier it-bransjen går så det griner. Espen Zachariassen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.