KLIMA

Iskaldt samarbeid mellom Norge og India

Feltarbeid på Svalbard er en naturopplevelse. Men den arktiske kulden biter også i april.
Feltarbeid på Svalbard er en naturopplevelse. Men den arktiske kulden biter også i april. Bilde: Per Lars Tonstad
30. mai 2008 - 14:52

Planene omfatter en egen indisk forskningsstasjon på Svalbard og et tett samarbeid mellom det norske og indiske polarinstituttet.

– Vannforsyningen til to milliarder mennesker er truet av issmeltingen i Himalaya, et isfritt Arktis påvirker klimaet i India og er en nøkkel til å forstå klimaendringene i landet. Det er viktig å samarbeide og dele kunnskaper når vi står overfor så store utfordringer, sier forskningsdirektør Kim Holmén i Norsk Polarinstitutt til NTB.

Is-forskere

Eksperimenter, nye metoder for datatolkning, feltstudier og utveksling av vitenskapelig og teknisk personell inngår i avtalen. I første omgang vil regjeringen over Kunnskapsdepartementets budsjett finansiere tre indiske doktorgradsstipendiater som starter arbeidet i Ny-Ålesund på Svalbard allerede i år.

Forskningsavtalen vil bli undertegnet av forskningsminister Tora Aasland (SV) og hennes indiske kollega Kapil Sibal under Ny-Ålesund-symposiet i månedsskiftet juni-juli.

Is-avtalen er ikke den første kontakten som er opprettet mellom Norge og India i klimaspørsmålet. Miljøspørsmål sto også sentralt på dagsordenen for statsminister Jens Stoltenbergs besøk i India i februar. Stoltenberg møtte blant andre den indiske statsministeren Manmohan Singh og brukte krefter på å markedsføre det norske arbeidet med fangst og lagring av CO2.

Stor forurenser

Med 1,1 milliarder mennesker, enorm økonomisk vekst og økende energiforbruk har India sammen med Kina en nøkkelrolle i arbeidet med å få på plass en ny, forpliktende klimaavtale på miljøtoppmøtet i København neste år.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener CO2-handel med India og andre utviklingsland gjennom den grønne utviklingsmekanismen (CDM) er veien å gå.

– Aller helst skulle vi hatt ordentlige klimakvoter i hele verden, men CDM er en god erstatning som kan bidra til store utslippsreduksjoner og samtidig stimulere til investeringer, sa Stoltenberg til NTB under India-besøket.

Fredag møttes miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) og lederen for FNs klimapanel, fredsprisvinner Rajendra Pachauri, under et India-seminar i Oslo. Seminaret er en direkte oppfølging av Stoltenbergs reise i februar og et ledd i arbeidet med å etablere et norsk-indisk nettverk av representanter fra næringsliv, myndigheter og forskningsmiljøer. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.