OLJE OG GASS

Iran gjør comeback på oljemarkedet. Men gevinsten blir neppe så stor som de håpet

Flere økonomiske sanksjoner mot Iran oppheves som følge av atomavtalen.

Irans comeback på det globale oljemarkedet vil neppe gi stor avkastning med det første, tror eksperter.
Irans comeback på det globale oljemarkedet vil neppe gi stor avkastning med det første, tror eksperter. Bilde: Reuters/NTB Scanpix
NTB NTB NTB NTB NTB NTB NTB
17. jan. 2016 - 10:32
Vis mer

Det kan føre til omfattende endringer, men vil neppe gi landet en stor oljegevinst.

Irans nært forestående retur til oljemarkedet har bidratt til at prisene på «det svarte gull» har stupt den siste tiden.

Iranerne varslet lørdag at de vil øke oljeproduksjonen med inntil én million fat per dag, noe som vil legge ytterligere press på et allerede overdekket marked.

Eksperter anslår derfor at den iranske oljegevinsten neppe blir like stor som landet har håpet.

Feil tidspunkt

Dessuten vil sanksjonslettelsene skape trøbbel for økonomien i Saudi-Arabia, noe som igjen kan skape en priskrig mellom de to erkefiendene.

– Det er feil tidspunkt for Iran å innta oljemarkedet igjen, sa analytikeren Daniel Ang i Phillip Futures før helgen.

En annen analytiker, Fawad Razaqzada hos Forex.com, mener at innvirkningen på markedet først vil komme til syne når man vet hvor mye olje Iran faktisk vil produsere, og hvordan konkurrentene vil respondere.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Men den umiddelbare virkningen av nyheten om at Iran returnerer til markedet, vil nesten garantert være negativt for oljeprisene, sier han.

Optimisme

Irans OPEC-utesending Mehdi Asali sier at iranerne ikke har planer om å moderere produksjonen nå som sanksjonene mot landet oppheves.

– Oljeproduksjonen vil først øke med 500.000 fat per dag idet sanksjonene heves, og ytterligere 500.000 fat kort tid etterpå, sier han.

En statistikk BBC har publisert, forteller at Irans eksport har falt fra drøyt to millioner fat om dagen før forbudet fra Vesten ble innført i 2012. Nå selger landet drøyt én million fat i døgnet, hovedsakelig til Kina, India, Japan og Sør-Korea.

På tross av utfordringene i oljemarkedet er også Irans president Hassan Rouhani svært optimistisk med tanke på framtiden. Han lovet «et år med velstand» etter at atomavtalen trådte i kraft.

– Dette er en strålende seier for vår tålmodige nasjon, sa han lørdag kveld.

Avtalen innebærer at Iran vil kunne innkassere 100 milliarder dollar i fryste oljemidler i utlandet, men en anonym amerikansk tjenestemann sier til Reuters at landet kun vil få tilgang til halvparten av den summen.

Opptur i andre markeder?

Tross utfordringen i oljemarkedet, er det andre deler både iransk og europeisk økonomi som vil kunne tjene på opphevelsen av sanksjonene, mener eksperter BBC har snakket med. Den britiske kringkasteren skriver at langt viktigere enn oljeeksporten, er det at man fjerner restriksjonene på handel, shipping og forsikringer.

– Dette er en dag vi har ventet på i mange år. Det vil bli store endringer, sier Michael Tockuss, direktør i det tysk-iranske handelskammeret.

– Vi vil få 300 iranske personer og selskaper bort fra EUs sanksjonsliste. Fram til nå har vi ikke engang kunnet selge dem brød eller kjeks, legger han til.

Børsras i Gulfen

Aksjemarkedene i Saudi-Arabia, Dubai og Qatar stuper søndag. Fallende oljepris og iverksettelsen av Iran-avtalen får skylda.

Børsraset på den første handledagen i den muslimske uka skjer etter kraftige fall på globale markeder fredag, da golfbørsene var helgestengt.

Aksjemarkedet i Saudi-Arabia, den største arabiske børsen, falt 6,5 prosent fra start søndag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.