MOBIL

iPad 3 er lansert

... og den har den drøyeste skjermen du har sett i et håndholdt apparat. 

7. mars 2012 - 21:45
Vis mer

Apple lanserte som forventet en ny iPad i San Francisco i kveld. 

LES OGSÅ DISSE APPLE-SAKENE: 

Og i motsetning til hva spekulasjonene har villet ha det til de siste månedene heter den verken iPad 3 eller iPad HD, men blir av Apple enkelt og greit omtalt som "the new iPad". 

Siden det strengt tatt allerede eksisterer en "iPad", omtaler vi den for ordens skyld som iPad 3. 

Vanvittig skjermoppløsning

Det mest oppsiktsvekkende med den nye iPad-en er utvilsomt skjermen. Denne har nemlig en oppløsning på drøye 2048 x 1536 piksler. Med en skjermstørrelse på 9,7 tommer gir dette en pikseltetthet på 264 piksler per tomme. 

I tillegg til mye høyere oppløsning skal skjermen også ha 44 prosent bedre fargemetning enn forrige versjon. 

Skjermtypen er ellers den samme som sist, altså Retina. 

Oppgradert grafikkmaskinvare

Med såpass mye høyere oppløsning enn forgjengeren trengs det selvsagt også sintere maskinvare for å drive sakene som foregår på skjermen. Av komponentene i systembrikken A5X ser det hovedsaklig ut som det er grafikkbrikken som har fått en boost. 

Systembrikken er en Apple A5X, som er en oppgradert variant av A5-brikken i iPad 2 og iPhone 4S. Produsenten kastet ikke akkurat detaljer rundt seg i San Francisco, utover at grafikkbrikken har fire kjerner.

Det betyr høyst sannsynlig at vi snakker om PowerVR SGX543MP4, altså oppfølgeren til SGX543MP2-brikken som står i iPad 2. 

Prosessoren er sannsynligvis ikke forandret fra forgjengeren, noe som isåfall at vi snakker om doble Cortex A9-kjerner. Vi regner med dette blir bekreftet eller avkreftet i løpet av de neste dagene. 



Denne skjermen har en oppløsning på vannvittige 2048 x 1536 piksler. 

Kjappis på nett

Den nye iPad-varianten har fått oppgradert nettverksteknologi, og støtter nå både 3G, HSPA+ og Dual Carrier HSPA+. Sistnevnte åpner for en nedlastningshastighet på hele 42 Mbps. Denne teknologien så vi sist i 41-megapikselstelefonen Nokia 808 PureView

I tillegg har den LTE (4G), som støtter enda høyere hastigheter. Ifølge Apples norske nettsider skal den selges 4G-støtte hos både Netcom og Telenor. Et aldri så lite hint om en snarlig 4G-lansering i Telenor-nettet, med andre ord. 



Avslørte Apple nettopp Telenors 4G-lansering..?



iPhone 4S-kamera

Kameraet i iPad 3 tar bilder i en oppløsning på 5 megapiksler, og har bakbelyst sensor. Det kan også filme i 1080p-oppløsning. Mest sannsynlig er det den samme kameratypen som i iPhone 4S, bare med noe lavere stillbildeoppløsning.

Frontkameraet lar deg bruke Facetime i VGA-oppløsning med en hastighet på 30 fps.

Mye som før

Bortsett fra en kraftig oppgradert skjermoppløsning, sterkere grafikkbrikke,  kjappere internettilkobling og oppgradert kamera ser det meste ut til å være i samme sjanger som i forrige versjon. Skjermstørrelsen er den samme, designen er lik, størrelsen er lik og batteritiden på 10 timer (9 timer i mobilnettet) er faktisk også den samme som før. 



Grafikkmaskinvaren og skjermoppløsningen gjør det til en smal sak å kjøre iPhoto. 

Straks på markedet

Den nye iPad-versjonen går ut på markedet i USA, Canada, Storbritannia, Tyskland, Sveits, Japan 16. mars, og dukker opp her til lands en drøy uke senere, altså 23. mars. Prisen er 499 dollar for 16 GB-versjonen, 599 dollar for 32 GB-versjonen og 699 dollar for 64 GB-versjonen. 

Her kjører Apple samme modell som da de lanserte iPhone 4S, og kutter prisen på forgjengeren, altså iPad 2, med 100 dollar. 

Kilde: Apple 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.