KARRIERE

Ingeniørsyndromet asperger

BARNEMAT: For folk med asperger syndrom er det ofte lettere å forstå matematiske modeller enn andre mennesker.
BARNEMAT: For folk med asperger syndrom er det ofte lettere å forstå matematiske modeller enn andre mennesker. Bilde: Biochemical Journal
Mona Strande
29. aug. 2006 - 08:00

Syndromet, som er en mild form for autisme, gir dem særlig gode evner på mange av de spesialistområdene ingeniører tar seg av, men samtidig problemer med å fungere sosialt.

Stort antall

- Mange ingeniører foretrekker å jobbe med fakta, og er flinke til å se mønstre og systemer. Personer med asperger bruker hjernen på samme måte, sier Kirsten Callesen til Ingeniøren. Hun er psykolog, og driver Aspergers Ressource Center i Danmark.

Hun hevder at fem prosent av alle ingeniører har så sterke trekk at de kunne fått diagnosen asperger, mens opptil 20 prosent har aspergerlignende trekk, eller fenotyper.

Arvelig

I 1998 påviste den engelske psykologiprofessoren Simon Baron-Cohen, ved Cambridge Universitys forskningssenter for autisme, sammenheng mellom aspergers syndrom og ingeniørfaget.

Samtidig viser hans forskning at barn med asperger syndrom og andre former for autisme har mer enn dobbelt så stor sannsynlighet for å ha en far eller bestefar som er ingeniør, enn andre barn.

Samsvar i Norge

I Norge antas det at mellom tre og fem av 1000 innbyggere kan ha diagnosen asperger. I tillegg lever sannsynligvis en stor gruppe mennesker i grenseområdet til en diagnose, med en rekke trekk som ligner syndromet.

Leder i Autismeforeningen i Norge, Anne Berit Brandvold, understreker at det ikke er gjort noen undersøkelser som kobler asperger syndrom og utdannings- eller yrkesvalg i Norge.

- Men det samsvarer med observasjoner og erfaringer vi har gjort her i landet, så det forbauser meg ikke, sier hun.

Faglig fortrinn

Brandvold vet det er mange med syndromet som er gode i datafag, og at personenes store interesse for detaljer, tall og konkret kunnskap gjør at det ikke er usannsynlig at også andre ingeniøryrker har sine representanter med asperger.

- Det er innen eksakte vitenskaper de får utnyttet sitt fortrinn, sier hun.

Ved Autismesenteret i Danmark dukker det jevnlig opp ingeniører, IT-folk og andre naturvitenskapelig utdannede, fordi de har lest om asperger syndrom og gjenkjenner symptomene hos seg selv eller sine barn.

Arbeidsgivere på banen

Autismeforeningen i Norge har ikke opplevd det samme, men mener det er viktig at syndromet blir kjent for arbeidsgivere.

- Mennesker med asperger syndrom kan ha mye å bidra med i arbeidslivet, men ofte skaper den manglende sosiale funksjonsevnen store praktiske problemer. Det er viktig med tilrettelegging, slik at de kan mestre både et utdanningsløp og et arbeidsliv, sier Anne Berit Brandvold.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Lettere med diagnose

Psykolog og senterleder ved det danske autismesenteret, Demetrious Haracopus, påpeker at mange med syndromet er flinke i matematikk, fysikk og andre eksakte vitenskaper, og derfor blir tiltrukket av ingeniørstudiet.

Han mener at det er en stor fordel for folk å bli diagnosert, fordi de da kan "reparere" sitt sosiale handicap.

- Diagnosen er ikke en sovepute, men heller et spark for å komme videre. Når de får det svart på hvitt at de har problemer med å omgås andre sosialt, så blir det lettere å gjøre noe med det, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.