ARBEIDSLIV

Ingeniørjobbene forsvinner

Joachim Seehusen
13. aug. 2003 - 10:37

Ingeniørledigheten har steget nesten dobbelt så mye som den generelle ledigheten (22 prosent) fra juli i fjor til juli i år, viser tall fra Aetat.

I fjor var det 4726 ledige i samlepotten hvor ingeniører og sivilingeniører utgjør flertallet. I år har tallet økt til 6103.

Ved årets begynnelse var 1422 i gruppen ingeniører og teknikere helt uten arbeid. Ved utangen av juli hadde dette steget med 14,7 prosent, til 1632. For sivilingeniører er tallene lavere og prosentveksten større.

411 sivilingeniører startet året uten jobb, ved utgangen av juli var gruppen økt til 572, en økning på over 39 prosent. Det står heller ikke så bra til for gruppen systemutviklere, programmerere, dataingeniører og teknikere.

Tallene for denne gruppen har steget fra 1959 til 2522, en vekst på nesten 29 prosent. Størst er økningen i ledighet innen elektronikk og telekommunikasjon, maskin og marinteknikk for både ingeniører og sivilingeniører. For sivilingeniørene øker også ledigheten innen bygg og anlegg

NIFs egne tall er noe bedre enn tallene fra Aetat og viser en jevn ledighet på rundt 0,9 prosent av medlemsmassen.

- Vi merket det svake arbeidsmarkedet i 2002 gjennom økt medlemstilgang og færre utmeldelser, sier sosialøkonom Øyvind Haldorsen i NIF. - Tallene hittil i år ser ut til å følge det samme mønsteret.

Jobbsøk tar tid

NIF gjennomfører hvert år undersøkelser fem måneder etter at et kull er ferdig. Mens ledigheten gjennom flere år har ligget på to prosent av de ferske sivilingeniørene, hadde hele ti prosent av de nyutdannede fra høsten 2002 fortsatt ikke funnet arbeid ved årets utgang .

- Det virker som om de bruker lenger tid på å finne en jobb, men de fleste finner en etter noe tid, antyder Halvorsen. Over halvparten av studentene har fortsatt sikret seg en jobb før de er ferdig utdannet. - Det er en klar tendens at de færreste får jobb gjennom søknader på annonserte stillinger. De fleste får jobben gjennom nettverk eller etter å ha jobbet i en bedrift i studietiden.

Økning for NITO

Blant NITO-medlemmene har ledigheten faktisk gått noe ned. Mens 703 av de drøyt 49.000 medlemmene var uten arbeid i juni, var tallet redusert til 607 i juli i år. Av disser er 499 helt ledige, 81 er permittert, mens 27 går på ventelønn.

Flertallet, 141 stykker, er bosatt i Oslo eller Akershus. Ledigheten er også stor i Vestfold, 53, og Sør-Trønderlag hvor 42 ingeniører er på jakt etter jobb. NITO-ingeniørene finner seg stort sett jobber etter noen måneder. 111 har vært ledige i en-tre måneder, 104 i fire-seks måneder, mens 140 har vært på jobbjakt i sju-tolv måneder.

Ingen i Aetat, NIF eller NITO ønsker å spå om utviklingen resten av året. Uten at det hjelper dem som er uten arbeid i dag, ser de imidlertid lysere tider på lengre sikt. Alderssammensetningen av ingeniørene er slik at mange snart skal pensjoneres.

- Vi har tall fra Statistisk sentralbyrå som sier at med dagens utdanningstakt vil det på sikt bli ingeniørmangel, sier Hans Henrik Sørensen i NITO.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.