KARRIERE

Ingeniørene vil beholde Jens

VALG: NITO-medlemmene liker Jens Stoltenberg, men ikke hans regjeringspartnere Kristin Halvorsen (t.v.) og Liv Signe Navarsete.
VALG: NITO-medlemmene liker Jens Stoltenberg, men ikke hans regjeringspartnere Kristin Halvorsen (t.v.) og Liv Signe Navarsete. Bilde: Tor Erik Schrøder
Dag Yngve Dahle
4. sep. 2009 - 08:52
Vis mer

Det viser NITOs valgundersøkelse, der medlemmene er spurt om hva de vil stemme ved kommende valg og hvilken regjeringskonstellasjon de foretrekker.

31 prosent av de spurte vil stemme på Arbeiderpartiet. Ap er dermed partiet flest ingeniører liker.

Vivek Luthra, konsulent i IT-selskapet Bouvet, er blant disse. Han mener de rødgrønne får fornyet tillit i regjeringskvartalet.

Jobb avgjør IT-konsulent Vivek Luthra.
Jobb avgjør IT-konsulent Vivek Luthra.

Jobb avgjør

– Jeg tror Arbeiderpartiet - i samarbeid med SV og Senterpartiet - fortsetter med makta etter valget. Selv om de ikke har fått gjort alt de lovet, har de gjennomført hovedpunktene i programmet. Fremskrittspartiet gjør det alltid godt før valgdagen, men de når ikke opp i selve valget. Det tror jeg ikke de gjør denne gangen heller, sier Ap-velger Luthra.

– Hva er de viktigste sakene for deg?

– Det viktigste er å beholde de gode ordningene for folk i jobb og - ikke minst - folk som mister jobben. Skulle man miste jobben, er det essensielt at man får hjelp til å komme tilbake til arbeidslivet. Å bli sittende hjemme er ikke bra. I IT-bransjen, der alle er redde for å miste jobben om dagen, er dette spesielt viktig. Jeg føler meg likevel trygg her i Bouvet, sier 28-åringen, som har mastergrad i informatikk fra Universitetet i Oslo.



Misliker Kristin

Men samtidig skyr de Arbeiderpartiets regjeringspartnere SV og Senterpartiet. Kun fire prosent sier at de vil stemme på hver av disse partiene.

Ingeniørene, som er flest menn, liker Jens Stoltenberg. Men ikke Liv Signe Navarsete eller Kristin Halvorsen.

Dermed er det ikke slik at en overveldende majoritet av NITO-medlemmene vil beholde den rødgrønne regjeringen.

23 prosent sier fortsatt ja til den sittende regjeringen. Men 20 prosent – altså nesten like mange – vil at Høyre og Fremskrittspartiet overtar regjeringskontorene.

13 prosent foretrekker en ren Ap-regjering, mens kun tre prosent går for en ren Høyre-regjering.

Vil ha med FrP

Hvis ikke Arbeiderpartiet kan regjere alene, vil altså ingeniørene heller at Fremskrittspartiet regjerer sammen med Høyre enn at Høyre regjerer alene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det viktigste her er sektor. Ingeniører i privat sektor har en tendens til å stemme borgerlig, mens ingeniører i offentlig sektor ofte stemmer AP og – i mindre grad – SV, sier Marcus Buck, valgforsker ved Universitetet i Tromsø.

Ni av ti av de spurte i undersøkelsen er menn, som politisk sett er mer høyrevridde enn kvinner.

Tross dette får altså Arbeiderpartiet høyest oppslutning blant ingeniørene.

Sektoravhengig

– Utdanningen tilsier at de stemmer borgerlig, men sektor har en tendens til å overstyre dette. Dette henger igjen delvis sammen med kjønn. Mannlige ingeniører i privat sektor stemmer borgerlig i mye større grad enn kvinnelige ingeniører i offentlig sektor, sier Buck.

Hanne Marte Narud, valgforsker ved Universitetet i Oslo, nikker bekreftende.

– Sektor og kjønn er det avgjørende, og disse overlapper hverandre. Generelt er Arbeiderpartiets velgere både tradisjonelle arbeidere og funksjonærer. Her er det viktig å huske på at disse funksjonærene jobber både i offentlig og privat sektor. Høyres velgere er i stor grad selvstendig næringsdrivende og funksjonærer i privat sektor, sier Narud.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.