IT

– Ingen tvang om fri programvare

Trend: Politisk rådgiver Jørund Leknes mener regjeringens preferansepolitikk er i tråd med internasjonale trender.
Trend: Politisk rådgiver Jørund Leknes mener regjeringens preferansepolitikk er i tråd med internasjonale trender. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
3. mars 2009 - 06:50
Vis mer

Politisk rådgiver Jørund Leknes tilbakeviser kritikken fra Bergen kommunes utviklingsdirektør Lars Tveit. Tveit mener fokus på fri programvare gir for mye søkelys på teknologi fremfor de oppgavene teknologien skal løse av kommunale oppgaver.

Les mer her: – Absurd å prioritere fri programvare

Oppgaver først

– Jeg ser ikke den motsetningen Tveit trekker frem. Det er klart at oppgavene som skal løses må komme før teknologivalg. Samtidig ser vi at kommunesektoren klarer å utnytte de fordelene som fri programvare gir, md lavere kostander og mer fleksibilitet, sier Leknes.

Fordeler

– Vi har aldri forsøkt å tvinge noen til å kjøpe fri programvare, sier Leknes i en kommentar til TU.no.

– Det vi har ment er at fordelene med fri programvare bør inngå som et positivt element når man vurderer hvilke programvarer man skal anskaffe, sier han.

Internasjonalt

Tveit mener en slik preferansepolitikk bryter med anskaffelsesreglene, som Leknes’ departement er satt til å forvalte.

FADs politiske rådgiver støtter seg imidlertid på at vekting av fri programvare er en internasjonal trend.

– Det er interessant å se hva som skjer i Storbritannia. Der er det satt i verk en tiltaksplan for mer bruk av open source, som er begrepet de bruker, sier Leknes.

Alle kostnader

Den britiske strategien er at fri programvare skal vurderes i tillegg til hvilket tilbud som er det økonomisk mest fordelaktige.

Ikke bare anskaffelseskostnad skal vurderes, men også utgifter knyttet til avslutning av tidligere løsninger og migrering til ny plattform.

Mer fleksibilitet

– Der det ikke forskjell i pris på fri og proprietær programvare, skal friprog-løsningen velges. Begrunnelsen er at det gir mer fleksibilitet, forklarer Jørund Leknes.

Han oppfatter dette som at den internasjonale utviklingen går i samme retning som regjeringens IT-politikk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.