ENERGI

Ingen stråling fra ubåtvrak

21. aug. 2000 - 09:31

– Ingen av de tidligere ulykkene med reaktordrevne ubåter ser ut til å ha hatt særlige konsekvenser for miljøet vårt, sier strålevernsjef Steinar Bakke ved Institutt for energiteknikk til Tekblad.

I Karahavet har russerne dumpet store mengder atomavfall, til og med reaktorer med brensel. Det er funnet lokal økning av radioaktiviteten i sedimentene, men ikke målbare negative effekter på fisk. Bakke mener at havstrømmer stort sett vil føre bort og tynne ut effektene av eventuelle utslipp.

Ulykken med den russiske atomubåten Kursk er ikke den første av denne typen og blir neppe den siste. Både amerikanske og russiske reaktordrevne ubåter har sunket og tatt med seg atomvåpen i dypet. Den første kjente av disse ulykkene var amerikanske U.S.S. Thresher, som sank i Stillehavet i 1993. Fem år senere sank U.S.S. Scorpion og tok med seg 228 amerikanere i dypet. Den ulykken mange husker, er brannen om bord i K-278 Komsomolets, som senere sank utenfor Bjørnøya.

I tillegg til syv kjente reaktordrevne ubåter, Kursk inklusive, som har sunket, kan flere andre ha unngått oppmerksomhet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.